Pénzügy

MNB az ingatlanjairól, szó sincs felelőtlen költekezésről

MNB (magyar nemzeti bank, MNB)
MNB (magyar nemzeti bank, MNB)

A jegybank visszautasítja és megalapozatlannak, pártpolitikai célúnak tarja azokat a vádaskodásokat, amelyekkel az ingatlanvásárlások miatt illetik őket.

Az MNB ezek miatt a vásárlások miatt kapott bírálatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – más európai jegybankok gyakorlatával megegyező – ingatlanvásárlásai a nemzeti tulajdont gyarapítják, közpénzből teremtenek közvagyont – írja a jegybank közleményében.

Az MNB egyúttal visszautasítja az ingatlanvásárlásokkal kapcsolatban megfogalmazott, szerinte alaptalan, politikai célzatú vádakat.

Hangsúlyozzák, hogy az MNB vezetése a jegybanktörvénnyel összhangban megfogalmazott Alapokmányában foglaltak szerint arra törekszik, hogy a monetáris politika felelős irányításával hozzájáruljon a fenntartható gazdasági növekedés feltételeinek megteremtéséhez, és a társadalmi jólét növeléséhez.

Az MNB – fenntartható pozitív eredmény esetén, annak mértékéig – a gazdálkodásra vonatkozó jogszabályokat betartva szabadon dönt arról, hogy ezt a stratégiáját miként valósítja meg. A jegybank nyeresége a közösség pénze, amelyet az MNB közösségi célokra fordít, ezzel közösségi, nemzeti vagyont teremtve – tették hozzá.

Máshol is így megy

Eztán pedig azzal érvelnek, hogy a Magyar Nemzeti Bank ingatlanvásárlási gyakorlata megegyezik a központi bankok nemzetközi gyakorlatával. Megemlítik, hogy a német jegybank több üdülőt, Berlinben vendégházat és két képző- és tréningközpontot üzemeltet, emellett művészeti gyűjteménnyel, valamint érem- és bankjegygyűjteményt tartalmazó pénztörténeti központtal rendelkezik.

Az osztrák jegybank sport- és tréningközpontot, illetve banktörténeti múzeumot működtet Bécsben, míg a lengyel központi bank három üdülő- és szabadidő-központot tart fent. A Bank of England pedig művészeti gyűjteménye mellett nagy hangsúlyt fektet az oktatásra, és a Központi Banki Tanulmányok Központjának üzemeltetésével támogatja a brit pénzügyi képzést. Ugyancsak képzési céllal hozta létre oktatási intézetét a francia központi bank is.

Ne bíráljon Bodnár Zoltán

Az elmúlt hetekben több hazai médiumban is számos alkalommal bírálta az MNB ingatlanvásárlásait a jelenleg a Magyar Liberális Párt színeiben politizáló Bodnár Zoltán, aki korábban a jegybank alelnökeként is tevékenykedett.

Bodnár Zoltán jegybanki alelnöki működésének időszakában az MNB lényegesen több saját tulajdonú ingatlannal rendelkezett, mint most: 1995 és 1998 között a jegybank 18 darab, a dolgozók rekreációját szolgáló üdülőtulajdonnal rendelkezett, melyek között két horvátországi ingatlan is volt.

Ehhez képest az MNB jelen pillanatban 4 saját tulajdonú ingatlannal rendelkezik, két ingatlannál pedig az adásvételi szerződést már aláírták, de a birtokbavétel még nem történt meg.

A jegybank arra is emlékeztet, hogy miközben Bodnár Zoltán felelőtlen költekezést vizionál a közvagyon gyarapítása kapcsán, az általa vezetett, állami tulajdonú Eximbank – az exporthitelezés történetében egyedülálló csalássorozatban – 2008-ban 124,2 millió euró hitelt adott egy offshore cégnek egy nem létező moszkvai pláza megépítésére. A „moszkvai fantompláza” néven elhíresült ügy 27 milliárd forintnyi magyar adófizetői pénzt emésztett fel, és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentése alapján jelenleg is tart a nyomozás az ügyben hűtlen kezelés, csalás és költségvetési csalás alapos gyanúja miatt.

Végezetül az MNB leszögezi: a jegybanktörvény értelmében az Magyar Nemzeti Bank a törvényben foglalt feladatai végrehajtása során csak a jogszabályoknak van alárendelve, így ingatlanvásárlásra vonatkozó, illetve más döntéseit a kormánytól, az ellenzéki pártoktól és a pénzpiaci lobbiktól függetlenül hozza meg. Az MNB minden, a függetlenségét sértő vagy korlátozni próbáló pártpolitikai nyomásgyakorlást visszautasít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik