Pénzügy

Matolcsy így szórja a pénzt

matolcsy (matolcsy györgy, )
matolcsy (matolcsy györgy, )

Legyen szó DJ-eszközökről, Magyar Krónikáról, néptáncról, luxusingatlanról, alapítványi támogatásról, önreklámról, az MNB elnöke cseppet sem fukarkodik a költéseknél.

Matolcsy szerint

Nemcsak luxusingatlanra költi a pénzt az MNB új vezetése, hanem számos más célra is szívesen áldoz a jegybank pénzéből, derül ki a 444.hu cikkéből. Ahogy a lap fogalmazott, gyakorlatilag mindenre kerítenek pénzt, ami kedves az igazgatóságnak. Április és november között például 812 millió forint jutott társadalmi felelősségvállalásra (csr), ellőtte pedig 2,2 milliárd forint. Vagyis összesen hárommilliárd.

A lap kikérte a legújabb költésekre vonatkozó szerződéseket, amelyek alapján megállapítják: vannak köztük állami, civil és magán entitások kisebb és nagyobb, érthető és teljesen szürreális támogatások is.

Villákat is vettek

Erre-arra

A Kerényi Imre által életre hívott Magyar Krónika például azért kapott 4,8 milliót, hogy a díjtalan példányok célba juttatását segítse az MNB. A címzettek iskolák és közintézmények. Aztán jutott még 60 millió a Hitel folyóiratot kiadó alapítványnak, 33,4 millió a Kortárs folyóirat kiadójának, 25 millió a Nagycenkért Alapítványnak, 90 millió a Vitézi Ének Alapítványnak, és így tovább. Ha kíváncsi bővebben, kattintson!

Elég fura

A lap szerint vicces/árulkodó szereptévesztés, hogy az MNB is a “csr” rövidítést használja társadalmi felelősségvállalási programjára. Az ugyanis a “corporate social responsibility” kifejezés rövidítése. A hangsúly a “corporate”-ön van, ami azt jelenti, hogy magáncég. Az MNB viszont nem magáncég, hanem egy állami szerv, éppen ezért elég fura, ha saját hatáskörben valósít meg társadalompolitikát, ahelyett, hogy az állam erre hivatott szervezeteivel együttműködve tenné ezt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik