Belföld

Újabb több százmilliós MNB-s ingatlanvásárlás

Matolcsyék alapítványnak ajándékozták a félmilliárdos irodaházat – írja az Index.

Úgy tűnik, vásárlási láz van a Magyar Nemzeti Banknál – először az derült ki, hogy Tiszaroffon luxuskastélyt vettek, majd az is, hogy az ország egyik legdrágább irodaházát szerezték meg több mint tízmilliárd forintért.

Az Index arról értesült, hogy tavaly decemberben az Ipartestületek Országos Szövetségének korábbi székházát is megvette a jegybank. A 615 négyzetméteres saroképületért 450 millió forintot fizettek ki. Fél évig nem kezdtek vele semmit, majd júniusban továbbadták újonnan felállított oktatási-tudományos alapítványuknak, a Pallasz Athéné Domus Scientiae-nak.

Matolcsy már tavaly december elején jelezte a szövetségnek, hogy ajánlatot akarnak tenni a „polgári értékeket képviselő” épület megvételére. A levelet két héttel azelőtt írták meg, hogy egyáltalán felhatalmazása lett volna a jegybanknak a pénzköltésre, az erről szóló programot ugyanis csak december 18-án indították el.

Az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke ráadásul azt mondta, hogy már jóval előbb megkereste őket az MNB a vételi szándékkal, december ötödikén csak a hivatalos értesítés érkezett meg. Az MNB szerint viszont az elnök nem mond igazat, az ő verziójuk arról szól, hogy ötödikén feladták a levelet, hatodikán felbecsültették az épületet helyszíni szemlén, hetedikén pedig összeállították az értékbecslést. Ekkora szervezetnél és ilyen volumenű döntésnél az államigazgatásban legalábbis szokatlan az ilyen gyors átfutás – véli az Index.

Az MNB szerint részükről nem volt sürgős a vásárlás, ennek ellenére a vételár nagy részét, 400 millió forintot már december végéig átutalták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik