Pénzügy

Devizahitelek: mélyütés a pereskedésben bízó adósoknak

autohitel(210x140).jpg (autóhitel)
autohitel(210x140).jpg (autóhitel)

Nem sok biztatót találnak az adósok a Kúria legújabb, a semmisség jogkövetkezményeit összefoglaló véleményében.

Korábban több olyan per is volt, amikor a bíróság kimondta egy autós devizahiteles ügyében, hogy semmis. Volt olyan is, amikor előírták, hogy a banknak a hitelfelvételkor érvényes árfolyamon kell elszámolnia például a devizás autóhitelessel. Ez reményt adhatott a pereskedő adósoknak.

De hogy mik a semmisség jogkövetkezményei, abban a kérdésben még csak most született meg a Kúria véleménye – figyelt fel rá az Azénpénzem.hu. De így is több olyan kérdés van, amiben nem tudtak egységes álláspontot kialakítani a szakértők.

A pereknél ez várható

Amit nem árt tudni, hogy a jogászok véleménye szerint a jelenleg felfüggesztés alatt álló perek (amelyekben a devizahitel-szerződés semmisségét szeretnék kimondatni az adósok) nagy része a kormányzati jogalkotás következményeként valamilyen módon – például keresettől való elállás, szünetelés miatt – érdemi döntés nélkül fog befejeződni.

A folytatódó perekben pedig szerintük csak kivételesen fordulhat elő, hogy a bíróság egy kölcsönszerződés teljes érvénytelenségét állapítsa meg. Ha mégis, akkor pedig a többségi vélemény szerint marad a devizaalapú tartozás, a mindig aktuális piaci árfolyammal és az alkalmazható kamat is ahhoz igazodik.

A másik, hogy ha mégis kimondanák egy szerződés érvénytelenségét, akkor a hátralékos tartozások mindenképpen egy összegben, azonnal esedékessé válnak.
Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik