Pénzügy

Módosult a munkáltatói lakáshitel-támogatás szabálya

lakashitel-illusztracio(210x140).jpg (lakáshitel illusztráció)
lakashitel-illusztracio(210x140).jpg (lakáshitel illusztráció)

2015-ben nemcsak új cafeteria keretekkel kell ismerkednie a juttatást adó munkáltatónak, hanem idén január 1-jétől a lakáshitel-támogatást szabályozó NGM-rendelet is módosult.

Munkáltatói lakáshitel-támogatás

A személyijövedelemadó-törvényből már tavaly év végén látszott az a módosítás, hogy az adómentes munkáltatói támogatást 2015-ben “akadálymentesítésre” és ilyen célra felvett hitel törlesztésére is lehet fordítani, mégsem történt meg ezzel a juttatáshoz kapcsolódó összes változás – hívta fel a figyelmet a Cafeteritrend szakértője, Fata László. Most korrigáltak. 

Ide lehet szabályosan utalni – új célszámlák

A tavalyi év végéig érvényes szabályozás szerint a lakáshitel-támogatást a munkáltató szabályosan a munkavállaló hitelszámlájára, a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéshez használt központi elszámoló számlájára vagy a dolgozó saját, a hitelt nyújtó hitelintézetnél vezetett folyószámlájára utalhatta.

Ez a harmadik lehetőség azonban problémát okozhatott abban az esetben, ha a dolgozó nem a hitelező pénzintézetnél vezetett számláról törlesztette a hitelét. Nehéz volt ugyanis tavaly pontos választ adni arra a kérdésre, hogy egy bankcsoport kereskedelmi bankjának folyószámlájára érkezhetett-e szabályosan munkáltatói támogatás, ha a hitelt nem ez a bank, hanem a kapcsolódó jelzálogbank adta.

Ráadásul lakás-takarékpénztári megtakarításokhoz kapott hiteleknél elég gyakran előfordult, hogy a hitelező nem is vezet folyószámlát, hanem a más banknál lévő számláról törlesztette a kölcsönét az adós (a munkavállaló).
Ebben az esetben azonban nem lehetett a rendeleti szövegnek megfelelően a hitelezőnél vezetett folyószámlára utalni a munkáltatói támogatást.

Erre a problémára ad megoldást a friss módosítás.

Így változik a szabály

2015-ben már a munkavállaló hitelszámláján és a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéshez használt központi elszámoló számláján kívül a támogatást a munkáltató a dolgozó saját, a hitel törlesztésére használt folyószámlájára küldheti – foglalja össze a változásokat Fata László. Idén tehát már nem szükséges, hogy ez a folyószámla a hitelező pénzintézetnél legyen.

Bővül a hitelek köre is

2014-ben lakásépítésre, bővítésre (legalább egy lakószobával), korszerűsítésre, vásárlásra és az ezekre felvett hitelek törlesztésére adhatott a munkáltató támogatást. A kapcsolódó rendelet lehetővé tette, hogy amennyiben a hitelszerződésből megállapítható, hogy egy hitelt ilyen lakáscélú hitel visszafizetésére vettek fel, akkor annak törlesztése is adómentesen támogatható volt.

A többszörös hitelkiváltással élő munkatársaknál azonban gondot okozhatott az adómentes támogatás megvalósítása.
2015-re nemcsak a támogatási kör bővült az “akadálymentesítéssel”, de a többszörös kiváltó hitelt igénylők helyzete is megoldásra talált. Az új NGM-rendelet alapján ugyanis akkor is megvalósulhat az adómentes támogatás, ha a hitelszerződésből megállapítható, hogy ezt egy lakáscélú vagy egy ezt kiváltó hitel visszafizetése céljából kötötték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik