Pénzügy

Változások jöhetnek a cafeteriánál

Módosítanák az adómentes lakáscélú munkáltatói hiteltámogatás feltételeit.

Bánki Erik, Fideszes képviselő terjesztette be csütörtökön képviselői önálló indítványként a parlamenthez azt a javaslatát, amiben többek között az adómentes lakáscélú munkáltatói hiteltámogatáson módosítanának, több ponton is.

Adómentes lakáscélú hiteltámogatás

Egyenlő elbírálást

Az indoklás szerint az egyik módosításra azért lenne szükség, mert lakáscélú hitelt nemcsak hitelintézetek, hanem pénzügyi vállalkozások is folyósítanak. Ezért az egyenlő helyzetben lévő hiteladósokat egyenlő elbánásban kellene részesíteni. Vagyis a nem hitelintézet által folyósított hitelek visszafizetéséhez, törlesztéséhez is lehetővé kellene tenni, hogy adható legyen az adómentes munkáltatói hiteltámogatás. Mert ez ma nem lehetséges.

Ha már eladták

A javaslat biztosítaná azt is, hogy akkor is lehessen adómentes támogatást adni, ha a lakás, amelyhez a hitel kötődik már nincs a munkavállaló tulajdonában. Ennek feltétele az lenne, hogy a törlesztés viszont még mindig a dolgozót terhelje. Ilyen esetben a méltányolható lakásigény igazolásához elfogadható lenne a korábbi vizsgálatáról szóló okirat másolata, illetve ha ez nincs meg, akkor a magánszemély nyilatkozata és a méltányolható lakásigényt alátámasztó irat is.

Egyéni vállalkozó is elszámolhatná

A javaslat emellett lehetővé tenné még, hogy az egyéni vállalkozó is elszámolhassa költségként a munkavállalójának lakáscélra adott adómentes lakáshitel-támogatás összegét.

A kedvező szabályokat visszamenőleg is lehetne alkalmazni, azaz 2014. január 1-jétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik