Pénzügy

Céges hiteltörlesztés: először a cégvezetők járhatnak jól

Még eltelhet pár év, mire felfut az adómentes céges hiteltörlesztési támogatás. A költözők pedig úgy tűnik, kimaradhatnak a jóból.

Adómentesen

Szakértők szerint a cafeteria keretek fokozatos emelése, valamint az egyedi juttatás fedezetének megteremtése miatt 2-3 évbe is beletelhet, mire igazán felfut az adómentes, összesen legfeljebb 5 millió forintos munkáltatói hiteltörlesztési támogatás – írta az Azénpénzem.hu.

A vállalkozóknak akartak kedvezni?

Első körben szerintük biztosan a cégtulajdonosok, felső vezetők járhatnak jól. Sőt, mint már korábban írtunk róla, akadnak olyanok is, akik úgy vélik, hogy a jogalkotók elsősorban azoknak a cégtulajdonosoknak kedvezhettek, akik vállalkozásuk érdekében, de magánszemélyként kényszerültek kölcsönt felvenni.

Céges hiteltörlesztés

Akik költöztek, azok kimaradhatnak

A portál rákérdezett a NAV-nál, mi a helyzet azokkal, akiknek már nincs a tulajdonukban a lakás, amire hitelt vettek fel (pl. mert fedezetcserét vettek igénybe). A rossz hír az, hogy nekik nem nyújtható az adómentes támogatás. 
Viszont akik úgy költöztek, hogy az eredeti lakás (ami a hitel fedezete) a tulajdonukban maradt, azoknak van esélyük a támogatásra. Ha kíváncsi a részletekre, kattintson!

Ötévente maximum ötmillió

A kormány a személyi jövedelemadó törvény módosításával 2014. január 1-jével tette lehetővé, hogy a cégek adómentesen támogathassák dolgozóik lakáshitel-törlesztését. A támogatást már meglévő és új hitelekre is meg lehet kapni.

A jogszabály értelmében a munkáltató ötévente maximum ötmillió forintot adhat adó- és járulékmentesen – a fizetésén kívül – a dolgozójának azért, hogy törlessze forint- vagy devizaalapú lakáshitelét.

A minisztérium úgy látja, a kivitelezés minimális adminisztrációt jelent majd az érintetteknek. Az adómentesség feltételeinek utólagos vizsgálatát például a munkáltatóra bízza, és részletesen tartalmazza a munkavállalói, illetve hitelintézeti kötelezettségeket is.

Fontos, hogy ha a munkáltató nem kíván a feltételek vizsgálatával foglalkozni, akkor ennek a feladatnak az elvégzését rábízhatja egy hitelintézetre is, amivel minimálisra csökkenthető az adminisztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik