Pénzügy

Lakáspiac – ahol a kápé dominál

A budapesti ingatlanpiacon elsősorban a panelek és az olcsóbb téglaépítésű lakások iránt élénkült meg a kereslet. Hasonló a tendencia a presztízsvárosrészekben is, de ott a drágább ingatlanokra is van kereslet. Ezek azok a helyek, ahol jellemzően nem hitelre vásárolnak.

Belbudán, vagyis az I., II. XII. kerületben leginkább a 30-35 millió forintos árszintig keresik az ingatlanokat, de persze akadnak ennél drágább vételek is. Igaz, a 100 millió forint feletti vásárlások azért nem jellemzőek mostanában – írta a Balla Ingatlaniroda elemzésében.

És még…

A kis és közepes méretű, de jó lakások keresettek

Belbudán is elsősorban a kisebb lakások az igazán népszerűek, tehát keresik a garzonokat, a 1,5-2 szobás lakásokat 40 négyzetmétertől felfelé, illetve a 60 négyzetméteres vagy annál nagyobb, egy nappali plusz két hálószobás ingatlanokat.

A vevők egyaránt érdeklődnek a polgári lakások, a Bauhaus épületekben lévő otthonok, a néha kissé furcsa elrendezésű villalakások és a kerületben elég nagy számban jelen lévő ’60-’70-es években épült házakban lévő lakások iránt is.

A forgalmasabb utak melletti, nagy belmagasságú, nagyméretű polgári lakások is elkelnek, mivel ezeket orvosi rendelőnek vagy irodának veszik meg – fejtette ki a cég belbudai irodájának vezetője, Abonyi Gábor.

Erre van igény

Határozottan kirajzolódik ugyanakkor egy olyan vevői igény, hogy jó minőségű legyen a kiszemelt ingatlan – jegyezte meg Abonyi. Ez alatt azonban nem azt kell érteni, hogy maga a lakás legyen felújított, hanem inkább azt, hogy jó utcában, jó környéken legyen, a ház pedig, amiben a lakás található legyen jó állapotú, karbantartott – tette hozzá.

A lakásnál nem feltétlenül gond, ha nincs felújítva, hiszen a vevők szeretik a maguk ízlésére formálni leendő otthonaikat. Viszont a ház felújítása érdekében egyetlen lakó nem tud mit tenni, mert a közösségnek kell döntenie ilyen ügyekben, az pedig nem mindig egyszerű folyamat – magyarázta.

A szocpolból

Ilyen áron

Az árakra is kitért: 180-200 ezres négyzetméterártól indulnak, a csendesebb utcákban viszont már 300-400 ezer forint körüli, vagy akár feletti a kínálat. És persze van ennél még feljebb is.

Hitelre egyébként az I., II., XII. kerületekben most kifejezetten kevesen vesznek ingatlant. A vevők túlnyomó része készpénzes, és még befektetők is akadnak közöttük, akik azért vásárolnak, hogy aztán kiadják a lakást – derült ki többek között az elemzésből.

Megnéztük, a Költözzbe.hu-n ehhez képest milyen kínálattal találkozhatnak a vásárlók. Azt találtuk, hogy az oldal statisztikája szerint az I. kerületben átlagosan 398 ezer, a II. kerületben 408 ezer, a XI. kerületben pedig 335 ezer forintot szeretnének megkapni az eladók egy kétszobás lakásért. Ezek után arra voltunk kíváncsiak, melyik lakás lehet árban a legolcsóbb a három kerületben, ebben a kategóriában. Érdekes ingatlanokat dobott fel a kereső, amikor erre állítottuk be.

I. kerület

Az 40 négyzetméteres másfélszobás földszinti téglalakást már három éve árulják. A környék csendes, a lakóközösség nyugodt – írja az eladó. A képek alapján hangulatosnak tűnik. Még annyi derül ki, hogy pár hónappal ezelőtt kifestették. A fűtés konvektoros – ez látszik az egyik fotón.

 

A három év alatt bizony eléggé leadtak az eladók a várakozásaikból, hiszen először 13,5 millió forintért kínálták a lakást, most már negyedével kevesebbért, 10 millió forintért is odaadnák. Az ár egyébként most 17 százalékkal alacsonyabb, mint amennyit átlagban kapni szeretnének az oldalon a krisztinavárosi eladók.

II. kerület

Engedjék meg, hogy először egy „kakukktojást” mutassunk meg, amely a hangulata miatt nagyon megtetszett nekünk. Azért lóg ki a sorból, mert nem lakás, hanem ház, ráadásul hétvégi ház (mégis a lakások között jött fel a keresőben). A hangulata valami bámulatos – ennél többet nem is mondunk, nézzék meg.

 

II. kerület

A következő legolcsóbb egy másfélszobás, 36 négyzetméteres lakás, amit alig egy hete hirdettek meg az oldalon. A beosztására azt írják, szuper, a ház remek, a lakóközösség kulturált, a lakás napsütéses. A közös költség pedig csak 7900 forint (korlátlan vízfogyasztással). A fűtés éjszakai árammal működő cserépkályhával megy, thermo nyílászárók vannak, hatalmas a fürdőszoba, pici a rezsi – jellemzi tovább az eladó. 

 

Az ára pedig 7,9 millió forint, azaz négyzetméterre 216 ezer forint, ami majdnemhogy a fele a kerületi eladási áraknak.

XI. kerület

Ez is viszonylag friss ajánlat (bő kéthetes): egy 41 négyzetméteres, kétszobás szuterénről van szó, amely négyemeletes házban található. Éppen az a kategória, aminél a vevő is beleszólhat még jócskán, mi hogyan lesz. Ugyanis az alagsorban lévő tároló-mosókonyhából még ezután fognak kialakítani egy lakást. Kép pedig nincs. Az eladó szerint 2 szoba, fürdőszoba, WC, előszoba kialakítható. A víz, csatorna bent van, a gáz még nincs.

Az ár persze ehhez mérten elképesztően olcsó, 5 millió forint (122 ezer forint/négyzetméter), 66 százalékkal kevesebb, mint a kerületi árak. Némi kompromisszum persze van benne, de akinek ez belefér, annak jó lehetőség lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik