Pénzügy

Behajtások tízezreit indította a NAV a vállalkozóknál

nav(210x140).jpg (nav)
nav(210x140).jpg (nav)

Az adóhatóság azért lépett akcióba, mert rengetegen nem fizették be a kötelező kamarai hozzájárulás ötezer forintos éves díját. A behajtás díja is éppen ennyi. Így aztán duplán fizethet, aki mulasztott.

Eredetileg úgy volt

Eddig több mint harmincezer érintett vállalkozásnál kopogtatott az adóhatóság, s az adatok szerint akár még tízezrével indulhatnak meg új eljárások – írta az mno.hu a kötelező a kamarai hozzájárulás beszedésével kapcsolatban. Tavaly még csak háromezer ilyen eljárást indítottak.

A NAV szóvivője, Kis Péter András a lap kérdésére azt is közölte, többször előfordult, hogy a gazdasági szereplő két, esetleg mind a három év ötezer forintjával is adós maradt. Három éve kell ugyanis azt a díjat minden máködő vállalkozásnak megfizetnie.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Idén májusban

Eddig huszonegyezer procedúra végére tett pontot a NAV, ezek nyomán a köztestületekhez megközelítőleg 110 millió forint került. Valamivel több mint 13 ezer eljárás még zajlik, ezekben 144 millió forintnyi hozzájárulás behajtásáról intézkednek.

A hivatal a behajtásért egyébként ötezer forintot számol fel. Ezt a díjat a késedelembe eső vállalkozásnak kell megfizetnie. Vagyis így egyből duplájára nőhet a fizetendő. Az összeget csak akkor nem kérik el, ha a gazdasági szereplő ellen más ügyben is végrehajtás indult.

Ha érdekli, a díjért cserébe milyen új szolgáltatásokat kínál a jövőben a kamara, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik