Pénzügy

Ezt tegye, hogy már februárban több fizetést kapjon

forint (forint, )
forint (forint, )

2014. január 1-jétől már nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a nyugdíj- és egészség-biztosítási járulékból is lehet érvényesíteni a családi adókedvezményt.

Már a januárra járó bér kifizetésekor (vagyis februárban) is alkalmazhatóak az új, kedvezőbb szabályok. Ehhez azonban a szülőknek nyilatkozniuk kell.

Családi adókedvezmény

Kiterjesztett kedvezmény

A családi kedvezmény egy vagy két gyermek után (gyermekenként) legfeljebb 10 ezer, a harmadik gyermektől pedig gyermekenként maximum 33 ezer forintnyi adómegtakarítást jelenthet. Azonban  a kiskeresetű szülők eddig nem tudták igénybe venni a teljes összeget ha a jövedelmük alapján kevesebb volt az szja-juk, mint a gyermekenként járó adókedvezmény.

Azzal, hogy az adókedvezményt idén januártól kiterjesztették a két járulékra (a nugydíj- és az egészség-biztosítási járulékra) is, többen tudják majd érvényesíteni a teljes kedvezményt. Hiszen az eddigi 16 százaléknyi közteher helyett 33 százaléknyiból lehet levonni a gyerekkedvezményt.

Persze akik már eddig is kimerítették az adókedvezményt, azok nem számíthatnak pluszra nettóban. Íme, néhány bérkategóriában mennyivel emelkedhet (ha emelkedhet) a nettója, a figyelembe vett kedvezményezett eltartottak száma szerint.

Mit kell tenni hozzá?

Ahhoz azonban, hogy a munkáltató a családi kedvezményt és járulékkedvezményt figyelembe vehesse, és így jelentősen emelkedhessen a februárban kézhez kapott januári fizetés, a szülőknek a bér kifizetését megelőzően ún. adóelőleg-nyilatkozatot kell tenniük. Akkor is, ha már előző évben is nyilatkoztak, és azóta semmi nem változott.

Ezt a nyilatkozatot célszerű minél korábban, már január első felében megtenni – hívta fel a figyelmet az NGM.

Mire ügyeljünk?

Érdemes ügyelni arra, hogy a nyilatkozatot mindkét szülőnek és mindkét szülő munkáltatójának alá kell írnia. Bár az adóelőleg-nyilatkozat bármilyen írásos formában megtehető, célszerű azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mintája alapján elkészíteni.

Mi történik, ha elfelejtünk most nyilatkozni?

Ha a szülő a januári bérszámfejtési (nyilatkozat-átadási) határidőt lekési, a munkáltató a nyilatkozatot csak februári hónapra tudja majd figyelembe venni, és így a családi kedvezmény, járulékkedvezmény hatása a januári nettó bérben nem jelentkezik.

De ettől még nem kell végleg lemondani róla, hiszen a kedvezményt majd a 2015-ben benyújtandó szja-bevallásban – utólag – is érvényesíteni lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik