Pénzügy

Elszámoltatás: később jön a banki visszatérítés

Úgy tűnik, nem január közepén, hanem csak márciustól kaphatják majd meg az adósok az értesítést arról, mennyi pénz is jár majd vissza nekik.

A devizaadós helyzetét befolyásolja

A hatályos törvény szerint január közepén indult volna a bankok elszámoltatása. Azonban egy módosító javaslat felülírná ezt a tervet – vette észre az Azénpénzem.hu.

Ez azt jelentené, hogy az adósok a vártnál később juthatnak majd a pénzükhöz. Azok a devizahitelesek például, akiknek nem perelt a bankja, január közepe helyett csak márciustól várhatják majd az elszámolásról a banki értesítőt. A forinthitelesek pedig április közepe helyett augusztusban kerülhetnek sorra.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Az elszámoltatásnál is lesznek fordulónapok: a devizahiteleknél február elsejére, a forintkölcsönöknél pedig június 30-ra kell végezniük a bankoknak. Ezenkívül azt is rögzíti a módosító, hogy az elszámolás megküldése után 15 napon belül a pénzt is meg kell kapnia az adósnak.

A lap szerint tovább szigorítanának a perelési lehetőségeken is. Ha kíváncsi, hogyan, kattintson!

Forintosítás

Az AB zöld utat adott

Mint ismert, az Alkotmánybíróság rábólintott az adósmentésre, mert az AB szerint nem ütközik alaptörvénybe az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelenségével kapcsolatos törvény. Bővebb indoklásként hozzáfűzték: “A Kúria jogegységi döntésén alapuló, nyáron elfogadott törvény szerint vélelmezni kell a devizahiteles szerződések egyoldalú módosításainak – díj-, költség- és kamatemelésének – tisztességtelenségét és emiatti érvénytelenségét.”‘

Ajánlott videó

Olvasói sztorik