Pénzügy

Devizahitelek: jön az elszámoltatási rendelet

November elején lép életbe az elszámolási képletről szóló MNB-rendelet, mely testre szabott lesz a különböző speciális esetekre is.

A devizahiteleseket érintő elszámolásról szóló MNB-rendelet az elszámolási törvény hatálybalépését követően, november elején lép életbe. A rendeletben leírt módszertan alapján kell majd a bankoknak az árfolyamrés semmisége és a tisztességtelen, egyoldalú szerződésmódosítások miatt együttesen elszámolniuk – mondta Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MTI-nek.

Adósmentés

Több rendelet lesz a speciális esetek miatt

A jegybank pénzügyi rendszer elemzési igazgatóságának vezetője kifejtette: az elszámolás szabályozását több jegybanki rendeletben rögzítik. Ezek közül az első, “az alaprendelet” a rendszeresen és határidőre fizető adósokra vonatkozik majd. A speciális eseteket – a késedelembe esett ügyfelek, az árfolyamgátban résztvevők ügyét – külön “alrendelet” fogja szabályozni.

Az elszámolás lényegi elemei megegyeznek majd az MNB által július végén közzétett, a hitelszerződések újraszámítását bemutató alapelvekkel, melyeket az árfolyamrés semmissége miatt kell alkalmazni – mutatott rá.

Egyeztetnek a bankszövetséggel is

A módszertan alapelve – a túlfizetések előtörlesztésként való elszámolása – önmagában könnyen átlátható, azonban a speciális esetek (a nem teljesítő hitelek, a kedvezmények, az egyedi banki konstrukciók) elszámolása összetett szabályok előírását igényli, emiatt az MNB folyamatosan egyeztet a Magyar Bankszövetség képviselőivel. Így az elszámolással kapcsolatos MNB-rendelet hatályba lépésekor a bankok már széles körű információval fognak rendelkezni a módszertan részleteiről – fűzte hozzá az igazgató.

Vonnák Balázs hangsúlyozta: az MNB célja az, hogy a devizahitelek elszámolása minél hatékonyabban valósuljon meg.

És közben

Mikor?

Először azokkal az ügyfelekkel számolhatnak el, akiknek a bankja nem perelt. Ők valamikor január második felében kaphatnak értesítést a visszajáró összegről, illetve arról, hogy mennyi lehet az új havi törlesztőrészletük.

Ha viszont perelt a bank, akkor elhúzódhat az elszámolás is, amit az ítélet hatályba lépésétől számított 60 napon belül kell elvégezni. Akinek a bankja nem hagyta magát, annak leghamarabb február második felében jöhet meg az elszámolásról a levél.

A forinthiteleseknek kell a legtöbbet várniuk, náluk ugyanis még csak január első felében derül ki, hogy a bank perel-e a tisztességesség kimondása érdekében vagy sem. Ha nem, akkor április második felében kell elszámolnia. Ha igen, akkor pedig leghamarabb augusztus második felében.

A probléma végleges megoldására, vagyis a devizahitelek kivezetésére azonban még legalább egy évet kell várni.

Akiken segít és akiken nem

A második adósmentő csomag nagy könnyebbséget hozhat azoknak a devizaadósoknak, akiknél a törlesztőrészlet csökkenésével elfogadhatóbb lesz a havi teher, illetve akiknél helyreállhat a hitel-visszafizetési képesség.

De hogy mindez segít-e a legszegényebbeken, vagyis a már teljesen fizetésképtelenné vált családokon, az nem valószínű. Nekik a Nemzeti Eszközkezelő programja, annak felerősítése jelenthet megoldást. De mint a Portfolio.hu egy korábbi interjújából kiderül, a Bankszövetség folyamatosan egyeztet a kormánnyal a nem teljesítő hitelek rendezésére. Azt még nem tudni, hogy számukra is lesz-e átfogó megoldás.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik