Pénzügy

Új fogást talált egy bank az adósmentésen

kuria(210x140).jpg (kúria)
kuria(210x140).jpg (kúria)

Az eddigiektől teljesen eltérő megközelítést használó beadványban támadta meg az egyik hazai pénzintézet a devizahitelesek mentésére hozott törvényt az Alkotmánybíróságon – számolt be pénteki számában a Magyar Nemzet.

A bank álláspontja szerint alkotmánysértő, hogy az árfolyamrésről szóló szerződéses kikötéseket a Kúria és a törvényhozás visszamenőleg semmisnek nyilvánította – írják.

A lap közlése szerint a nevének elhallgatását kérő bank – az adatok szerint – a múlt héten kereste meg az Alkotmánybíróságot. Kérelme – alkotmányjogi panasza – teljesen újszerű a Magyar Nemzet szerint, ilyen műfajú beadvány ugyanis a devizaügyben még nem érkezett a testülethez.

A pénzügyi intézmények a július 26-a óta hatályos első adósmentő csomag alapján csak az általános szerződési feltételekben szabályozott egyoldalú kamatemelések miatt fordulhattak a bírósághoz. Ezt jó néhányan meg is tették, az ilyen perek jelenleg is zajlanak. Sőt, némelyik ügyben maga az eljáró bíró kért alkotmánybírósági vizsgálatot – emlékeztettek. Hozzátették: a testület négy kezdeményezés alapján soron kívül jár el, s napokon belül döntést hozhat.

A múlt héten benyújtott alkotmányjogi panasz az árfolyamrés témakörét érinti – ebben a törvényszéken nem volt lehetőség perindításra. Az Alkotmánybíróság vélhetőleg önálló eljárásban tárgyalja majd a témát – írták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik