Pénzügy

Drágulhat még a kötelező biztosítás

A novemberi kampányban is emelkedésre számíthatnak az autósok.

Az év végi kampányban 

Amióta 2013. január elsején bevezették az évközi díjhirdetés lehetőségét, átlagosan 13 százalékot nőtt a személyautókra kötött kgfb-szerződések díja – derül ki a Netrisk.hu adataiból.

Fokozatosan emelkedett a kgfb

A piacvezető online biztosításközvetítő cég szerint az idei évben fokozatosan emelkedett az átlagdíj. A jelenlegi átlagos díjszint annak ellenére tart a tavaly ilyenkor mért érték közelében, hogy az akkori 29 százalékhoz képest 35 százalékra nőtt a jóval alacsonyabb átlagdíjú évfordulós kötések aránya.

A kgfb-index folyamatosan felfelé araszolva immár több mint 16 százalékpontot emelkedett január eleje óta, és az idei csúcsát szeptember végén érte el – állítja a Netrisk.hu vezérigazgatója, Sebestyén László. Szerinte kijelenthető tehát, hogy a kgfb-átlagdíj tartósan emelkedő pályára került, amelyről várhatóan a közeli jövőben sem tér le. Minden jel arra utal, hogy az év végi kampányban érintett autósok zöme szintén magasabb díjra számíthat majd tavalyhoz képest.

 

Forrás: Netrisk.hu

Továbbra is átlagosan másfélszeres díjon kötnek kötelezőt a  tulajdonjogszerzés miatt szerződők (azonnali kötések), mint azok, akik a szerződésük évfordulóján döntenek arról, maradnak-e jelenlegi biztosítójuknál vagy máshová szerződnek. Míg az előbbiek átlagdíja szeptember végén 25 000 forint volt, az utóbbiak 16 800 forintos éves díj mellett kötöttek szerződést.

Személyautó-kategóriánként  nagyon eltérő  módon jelentkezik a díjemelkedés. Elsősorban a 150 kW feletti teljesítményű autók átlagdíja növekedett, itt alacsonyabb kártörténeti besorolás mellett több mint harmadával nőttek a díjak tavaly januárhoz képest. A legjobb kártörténeti besorolású autók átlagdíja ugyanakkor minden kategóriában átlag alatt emelkedett.

Díjemelés várható a novemberi kampányban is

Az eddigi tendenciák is megerősítik azt az általános piaci várakozást, hogy a biztosítók az év végi kampányban óvatosan ugyan, de emelni fogják a díjaikat – jelezte előre Sebestyén László. Drasztikus változásokra ugyanakkor nem számít, mivel a kgfb a leginkább díjérzékeny biztosításfajta.

A piaci szereplők szerint a díjemelés immár szükségszerű, mivel az elmúlt években kritikus szintre emelkedtek a károkkal kapcsolatos költségek. Mivel  az autósok több mint fele eleve nem érintett a novemberi kampányban (mindazokról szó van, akik 2010 január elsejét követően vásároltak autót, így a vásárlás dátuma szerint, év közben válthatnak kötelezőt), immár nem kell tartani attól, hogy egy mérsékelten magasabb díj hatására esetleg tömegek hagyják el az adott biztosítót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.