Pénzügy

Drágulhat még a kötelező biztosítás

A novemberi kampányban is emelkedésre számíthatnak az autósok.

Az év végi kampányban 

Amióta 2013. január elsején bevezették az évközi díjhirdetés lehetőségét, átlagosan 13 százalékot nőtt a személyautókra kötött kgfb-szerződések díja – derül ki a Netrisk.hu adataiból.

Fokozatosan emelkedett a kgfb

A piacvezető online biztosításközvetítő cég szerint az idei évben fokozatosan emelkedett az átlagdíj. A jelenlegi átlagos díjszint annak ellenére tart a tavaly ilyenkor mért érték közelében, hogy az akkori 29 százalékhoz képest 35 százalékra nőtt a jóval alacsonyabb átlagdíjú évfordulós kötések aránya.

A kgfb-index folyamatosan felfelé araszolva immár több mint 16 százalékpontot emelkedett január eleje óta, és az idei csúcsát szeptember végén érte el – állítja a Netrisk.hu vezérigazgatója, Sebestyén László. Szerinte kijelenthető tehát, hogy a kgfb-átlagdíj tartósan emelkedő pályára került, amelyről várhatóan a közeli jövőben sem tér le. Minden jel arra utal, hogy az év végi kampányban érintett autósok zöme szintén magasabb díjra számíthat majd tavalyhoz képest.

 

Forrás: Netrisk.hu

Továbbra is átlagosan másfélszeres díjon kötnek kötelezőt a  tulajdonjogszerzés miatt szerződők (azonnali kötések), mint azok, akik a szerződésük évfordulóján döntenek arról, maradnak-e jelenlegi biztosítójuknál vagy máshová szerződnek. Míg az előbbiek átlagdíja szeptember végén 25 000 forint volt, az utóbbiak 16 800 forintos éves díj mellett kötöttek szerződést.

Személyautó-kategóriánként  nagyon eltérő  módon jelentkezik a díjemelkedés. Elsősorban a 150 kW feletti teljesítményű autók átlagdíja növekedett, itt alacsonyabb kártörténeti besorolás mellett több mint harmadával nőttek a díjak tavaly januárhoz képest. A legjobb kártörténeti besorolású autók átlagdíja ugyanakkor minden kategóriában átlag alatt emelkedett.

Díjemelés várható a novemberi kampányban is

Az eddigi tendenciák is megerősítik azt az általános piaci várakozást, hogy a biztosítók az év végi kampányban óvatosan ugyan, de emelni fogják a díjaikat – jelezte előre Sebestyén László. Drasztikus változásokra ugyanakkor nem számít, mivel a kgfb a leginkább díjérzékeny biztosításfajta.

A piaci szereplők szerint a díjemelés immár szükségszerű, mivel az elmúlt években kritikus szintre emelkedtek a károkkal kapcsolatos költségek. Mivel  az autósok több mint fele eleve nem érintett a novemberi kampányban (mindazokról szó van, akik 2010 január elsejét követően vásároltak autót, így a vásárlás dátuma szerint, év közben válthatnak kötelezőt), immár nem kell tartani attól, hogy egy mérsékelten magasabb díj hatására esetleg tömegek hagyják el az adott biztosítót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik