Pénzügy

Drágulhat a kampányra a kötelező biztosítás

De ha nem is drágul, arra nem lehet számítani, hogy érdemben tovább csökkenne a kgfb díja – valószínűsítette az általunk megkérdezett szakértő.

A gépjárműfelelősség-biztosítás kampánya mint minden évben, idén is november elsején kezdődik. A különbség annyi, hogy évről-évre egyre kevesebb autós érintett benne. Mert sokuknak már év közben van az évfordulójuk.

Az idén év közben olcsóbban lehetett váltani, mint tavaly. De vajon mi várható az év végén?

Óvatos emelésekre számítanak

A Netrisk már a tavalyi kampányban is jelezte, hogy szerintük megszakad az évek óta tapasztalt trend, és a díjak érdemben nem fognak tovább csökkenni.
Az idei évközi kötésekben is már fokozatosan emelkedő trendet tapasztaltak az átlagdíjak mértékénél – mondta el megkeresésünkre Sebestyén László vezérigazgató. Az év végi kampányban is arra számítanak, hogy a biztosítók tavalyhoz képest óvatosan ugyan, de emelni fogják a díjaikat.

Ha 2010. 01. 01. előtt vásárolta autóját és az év végén biztosítót váltana:

A biztosítást felmondó irat beérkezésének határideje: december 1.
Az új biztosítás megkötésének határideje: december 31.
Az új biztosításá kockázatviselési kezdete: január 1.

Drasztikus változás kizárt

Jelentős áremelkedést azonban így sem tartanak elképzelhetőnek, mivel a kgfb a leginkább díjérzékeny biztosításfajta. Hogy mekkora átlagos díjemelésre számíthatunk, arra egyelpre csak annyit mondtak, néhány százaléknál (>5) nagyobbra vajmi kevés esélyt látnak.

18,7 milliárdos bukta 

A várható díjemelés egyik oka az online alkuszcég vezetője szerint az, hogy kedvezőtlenül alakult a kárhányad. A másik pedig, hogy a kampány mára jórészt elvesztette jelentőségét: az autósok több mint fele
eleve nem érintett. Ők azok, akik 2010 óta autót váltottak, és így már év közben van az évfordulójuk.
Vagyis a biztosítók szemszögéből nézve a dolgot: már jelentős díjcsökkenéssel sem lehet érdemi ügyfélállományt szerezni.

Körülnézni azért érdemes lesz

Ugyanakkor szerinte elképzelhető, hogy – ha váltani nem is – tarifálni legalább annyian fognak, mint tavaly. Aki ugyanis tavalyhoz képest magasabb díjról kap értesítést, azt nagy valószínűséggel érdekelni fogja, hogy máshol esetleg kap-e kedvezőbb ajánlatot – tette hozzá.

Erre érdemes figyelni

Ha felmondjuk a kgfb-t, akkor az évforduló előtt legalább 30 nappal be kell érkeznie a biztosítóhoz a nyilatkozatunknak, mégpedig írásban, különben a biztosító nem fogadja el.

Év végén csak akkor válthat az autós kötelező gépjármű felelősségbiztosítást, ha 2010 január 1-e előtt vásárolta az autóját. Ha ezután, akkor a váltás már az adásvétel évfordulójára esik. Egy évben csak egyszer lehet bejelenteni a biztosítóváltást, tavaly január elseje óta viszont a biztosítók évente akár többször is megváltoztathatják díjaikat.

Ha 2010. 01. 01. után vásárolta autóját, és biztosítót váltana:

A biztosítási évforduló: a szerződés megkötésének a napja
Az évforduló előtt legalább 30 nappal be kell érkeznie a felmondásnak a biztosítójához.
Az új biztosítás megkötésének határideje: a biztosítási évforduló napja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik