Pénzügy

Devizahitelesek: most jön az igazság pillanata

Sokan vélik úgy, hogy az önkormányzati választások lezárultával derül ki igazából, tényleg lesz-e banki elszámoltatás.

Az Alkotmánybíróság elé kerül kedden

Vajon tényleg lesz-e adósmentés, vagy jobban jártak azok, akik időközben valahogy kiegyeztek a bankjukkal? – ezt a kérdést boncolgatta az Azénpénzem.hu. Sokan mondják ugyanis azt, hogy most, az önkormányzati választások lezárása után derül majd ki, valójában komolyan gondolta-e a kormány, hogy elszámoltatja a bankokat.

Közben, mint a lap írja, vannak, akik sikerrel tudtak megegyezni a bankjukkal, mint abban az autós hitelnél, amiről a hitelsikerek.hu számolt be. A megegyezést egyébként az állam is ösztönzi (átvállalja a peres eljárás illetékét, ha a felek közösen kérik a per megszüntetését, mert megegyeztek.).

Fordulat a devizapereknél?

Kérdőjelek vannak, hiszen az Alkotmánybíróság elé kerül kedden az adósmentő törvény. S ha azt akár részben is elmeszelik, akkor kétséges lehet, lesz-e egyáltalán adósmentés, és ha igen, hogyan. Az AB-nál korábban azt mondták, nem valószínű, hogy erről lesz a héten döntés.

Ha viszont nem meszeli el az AB a törvényt, akkor elvileg tényleg indulhat az elszámoltatás. Első körben január végéig azok kaphatják kézhez az erről szóló levelet, akiknek nem perelt a bankja. A perlő bankok listáját itt gyűjtötte össze az Azénpénzem.hu. Az elszámolási határidőkről pedig itt olvashat. Az első fokú tárgyalások egyébként már lezajlottak, most már másodfokon vannak a bankperek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik