Pénzügy

25 millióra büntették a csodapaplanost

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2014. 10. 06. 13:51

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy valótlanok voltak azok az állítások, amelyek a Sweet Dream alvásrendszer egészségre gyakorolt jótékony hatását méltatták.

Korábban a témában:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy Lajos László egyéni vállalkozó megtévesztette a fogyasztókat, amikor a „Sweet Dream alvásrendszer” névvel ellátott termékét valótlan egészségre gyakorolt hatásokkal népszerűsítette. A GVH ezért összesen 25 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A vállalkozás 2010. április 1. és 2013. december 6. között a „Sweet Dream alvásrendszer” termékét honlapjain, plakátokon, termékismertető füzetekben és különböző rendezvényeken számos kedvező egészségre ható állítással népszerűsítette.

Többek között azt állította, hogy a paplan által visszavert távoli infravörös sugárzás:
– serkenti az enzimaktivitást,
– elősegíti a vízmolekulák tapadását és átszivárgását a sejtmembránon,
– intenzívebbé teszi a véráramlást a kapillárisok mikrokeringési rendszerének kitágítása révén,
– az infravörös sugárzás révén eltávolítja a méreganyagokat,
– segíti a duzzanatok és gyulladások csökkentését a nyirokáramlás javításával,
– csökkenti a fájdalmakat a periférikus idegekre és a szövetekben lévő szabad idegvégződésekre való közvetlen ráhatással.

A vállalkozás nem tudta bizonyítani

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásában azt vizsgálta, hogy a tájékoztatásokban megfogalmazott állítások megfelelnek-e a valóságnak. A vizsgálat során ehhez a vállalkozásnak olyan bizonyítékot kell bemutatnia, amely minden kétséget kizáróan igazolja a hirdetésben szereplő állítások valódiságát.

A GVH megállapította, hogy a benyújtott bizonyítékok nem alkalmasak a tájékoztatásokban szereplő egészségügyi hatások alátámasztására, mert azok a biokerámia és a távoli-infravörös sugarak gyógyászati felhasználási lehetőségeiről és nem a termékre vonatkozó konkrét kutatási eredményekről szólnak. Ezenkívül a vállalkozás az állítások igazolására fogyasztói tapasztalatokat is bemutatott, azonban a GVH gyakorlata alapján nem tekinthetők tudományos bizonyítéknak a pozitív terméktapasztalatok, a betegektől, szakmai felhasználóktól származó vélemények.

A GVH szerint tisztességtelenek voltak

A fentiek alapján a GVH megállapította, hogy a vállalkozás a „Sweet Dream alvásrendszer” termék népszerűsítése során fogyasztókkal szembeni tisztességtelen gyakorlatot folytatott, ezért 25 millió Ft bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Arra az esetre, ha Lajos László egyéni vállalkozó a fenti bírságösszeget nem fizetné meg, a GVH kötelezte az azonos vállalkozáscsoportba tartozó Lajos Trade Kft.-t a bírság megfizetésére.

A GVH a bírságok meghatározásánál súlyosító körülményként értékelte, hogy az elhúzódó reklámozási tevékenységnek köszönhetően a tájékoztatások a fogyasztók széles rétegéhez eljutottak, illetve azt a körülményt, hogy a vállalkozás korábban megismerhette a GVH egészségügyi hatásokra vonatkozó állítások kapcsán kialakult gyakorlatát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.