Pénzügy

A kicsiknek is jutott a jól keresők adójából

Több mint 23 milliárd forintnyi adó sorsáról dönthettek volna a magyarok, de csak felerészben éltek a lehetőséggel.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette, 2014-ben mely szervezeteket támogatták a magyarok a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékából. Az adózók majdnem fele továbbra sem foglalkozott ezzel a kérdéssel. A felajánlott 12,2 milliárd forint pedig több mint 31 ezer szervezet között oszlott meg.

Kigyűjtöttük a legeket, többek között azt, melyik szervezeteket támogatták kifejezetten jól kereső honfitársaink.

Akik alig kaptak valamennyit

A NAV adatai szerint az idei felajánlásoknál a 31 166 szervezet közül nem egy volt olyan, aki alig pár forinttal kapott ennél többet. A Szentesi Díszmadártenyésztők Közhasznú Egyesületének kellett a legkevesebbel beérni, 104 forinttal. De rajta kívül még 383 olyan civil szervezet akadt, amelyeknek összesen ezer forintnál kevesebbet tudott juttatni a többnyire egyetlen felajánló.

Fotó: MTI/Németh György

Meglepetésünkre a szűkítésnél találtunk 5 olyan szervezetet is, amelyeknél 100 forintnál kevesebbre jött ki az egy főre jutó adomány. Amit nem is értettünk. Hiszen elvileg csak a száz forint feletti 1 százalékot lehet célba juttatni.

A Gyermekrák Alapítvány viszont

Az ő nevükre küldtünk nagyon sokan elég sok adót

A legtöbb támogatást a Magyar Katolikus Egyháznak „szavazták meg” az adózók, 2,185 milliárd forintot, több mint 586 ezren. A második helyezett pedig a Nemzeti TehetségProgram lett, rájuk több mint 320 ezren gondoltak, amikor adóztak, és 1,2 milliárd forintnál többet ajánlottak fel nekik.

A legtöbb felajánlás top ötös listán van még a református és az evangélikus egyház, valamint a Heim Pál Gyermekkórház fejlesztési Alapítványa, akiknek 154 millió forinti feletti felajánlás érkezhet. Rajtuk kívül egyébként még két egyház van (krisna-tudatúak, és baptisták), akik meghaladták a 100 milliót. A legnagyobb támogatói táborral rendelkezők között pedig hatodik helyen ott van a Hit gyülekezete is, több mint 30 ezren küldtek nekik az adójukból.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A szervezetek zömének ennél jóval kevesebbel kellett beérnie

Nem sokan voltak azonban, akik igazán sok pénzt kaptak az adózóktól. A döntő többség ugyanis (több mint 31 ezer szervezet) nem érte el a 10 millió forintos felajánlást, de még az egymillió forintot sem (30 426 adománygyűjtő). Sőt, több mint 19 ezren (vagyis a támogatottak több mint 60 százaléka) százezer forint alatti összeggel kell, hogy beérjék.

És több mint tizenegyezer volt azoknak a civil szervezeteknek a száma, amelyeket 10-nél kevesebb felajánló vett célba. Vagyis eléggé szétforgácsolódtak a rengeteg lehetséges címzett között a felajánlások.

Alig ismert szervezetek – jól kereső támogatókkal

Érdekes még, hogy több mint 2700 olyan adománygyűjtő szervezet volt, akiknek csak egyetlen személy ajánlotta fel szja-ja 1 százalékát. Viszont közöttük voltak elég jól keresők is. A legtöbb egyetlen személytől a Niké Sportot és Aktív Életmódot Támogató Közhasznú Alapítványhoz érkezett, több mint 57 ezer forintot. Ami azt jelenti, hogy pártfogójuk majdnem havi 3 millió forintos jövedelem után adózott. Hasonlóan jól kereső támogatója akadt még például az Őszikék szociális, a Kornay Mariann, és a Kossuth Lajos koszorúja alapítványoknak is.

Az egy főre jutó legmagasabb támogatás azonban mégsem hozzájuk érkezett. Fejenként a legtöbbet ugyanis a paloznaki Meseterápia Alapítvány kapta, amelynek 16 támogatója összesen több mint kétmillió forintot ajánlott fel az adójából. Azt persze nem tudni, milyen megoszlásban, de a 16 adományozó átlagban több mint havi 6,5 millió forint után fizetett szja-t.

Érdekes még, hogy a két évvel ezelőtti egy főre jutó felajánlási toplistáról most csak az akkori harmadik helyezett neve bukkan fel, a negyedik helyen. A gyugyi Legyen szebb a mi falunk egyesület 11 támogatójával 795 ezer forintot gyűjtött be. Átlagban tehát havi 3,7 millió forint után fizettek szja-t, akiknek kedves az egyesület sorsa. Igaz, két évvel ezelőtt még a 13 támogatótól jött össze nekik több, mint 3 millió forint.

1+1 százalékos mérleg

Az adóhatóság augusztus 27-ig mintegy 4,581 millió adófizető magánszemély 2013. évi szja bevallását dolgozta fel, közülük 3,962 millió magánszemély (86,5 százalék) nyilatkozhatott volna összesen 23,2 milliárd forintról.

A feldolgozott adatok szerint 2,085 millió magánszemély 3,253 millió érvényes nyilatkozatot nyújtott be, az ezekben felajánlott összeg meghaladja a 12,12 milliárd forintot, ami a 23,2 milliárdos elvi keret 52,2 százaléka.

Az érvényes nyilatkozatok közül az adózók 1,931 millióban civil szervezetek, 1 millióban egyházak, 321 ezerben pedig a kiemelt költségvetési előirányzat (Nemzeti Tehetség Program) számára kívánták juttatni személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát.

A felajánlásokból az egyházak 3,8 milliárd, a civil szervezetek 7,1 milliárd, a kiemelt költségvetési előirányzat 1,22 milliárd forinttal részesedik.

Az egy érvényes nyilatkozatra jutó átlagos felajánlás összege 2012-ben 3917 forint, 2013-ban 3889 forint, 2014-ben (az augusztus 27-i adatok szerint) 3726 forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik