Belföld

Nagyot bukott a Gyermekrák Alapítvány

Évekig a legtöbb 1 százalékos szja-felajánlást kapták, most azonban alaposan megcsappant a támogatók száma. Félteni azonban nem kell a szervezetet.

Az egyszázalékos személyi jövedelemadó-felajánlások terén 2006 és 2009 között a Gyermekrák Alapítvány kapta a legtöbb pénzt. 2010 és 2012 között a második helyre szorultak, mert a Daganatos.hu Alapítvány beelőzte őket, de még tavaly is 64 590 felajánlótól 221 millió 790 ezer forint érkezett a szervezet számlájára.

Idén azonban jelentősen visszaestek: 21 147 felajánló 70 millió 340 ezer forinttal gazdagította az alapítványt, amely ezzel a hatodik helyre csúszott – derül ki a Tetalap.hu összesítéséből. Az élen egyébként a Heim Pál Gyermekkórház alapítványa áll.

Aggódni viszont nem kell az elmúlt időszakban botrányt botrányra halmozó szervezetért a 444.hu szerint. A Balogh István vezette Gyermekrák Alapítvány ugyanis az idei évig összesen 3 milliárd 769 millió forintot kapott – csak és kizárólag az egyszázalékos felajánlásokból. Ebből saját bevallásuk szerint sem használtak fel mindent. Az elmúlt 16 évben közel 2,7 milliárdot fordítottak támogatásokra, tavaly az alapítvány számláján 903 millió forint volt.

 
Balogh István, az alapítvány elnöke
Fotó: MTI 

Mint korábban hírt adtunk róla, a szervezetnél januártól lefolytatott törvényességi ellenőrzéskor az derült ki, hogy az alapítvány elnöke, Balogh István egyedül döntött a pénzek felhasználásáról, illetve hogy a kuratórium szabálytalanul, utólag hagyta jóvá Balogh pénzügyi döntéseit. A Fővárosi Főügyészség ezért figyelmeztette őket.

Tavaly decemberben pedig az Index videóra vette, ahogy gyerekmentő autó viszi munkába az alapítvány vezetőjét.
Idén nyáron az derült ki, hogy több mint két év alatt egyetlen gyermeket sem utaztatott ki a Délnyugat-floridai Gyermekkórházba kezelésre az alapítvány Egyesült Államokban bejegyzett szervezete.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik