Pénzügy

A pékek drágítanának

Az eső betett az étkezési búzának. Az már biztos, hogy a malomipari cégek többsége emeli a liszt árát.

Az idei búzából őrölt liszt árát már elkezdték emelni a malmok. Ők már átlagban 10 százalékkal drágábban szállítanak a sütödéknek. És a Népszabadság információi szerint akik még nem emeltek árat, azok a malomipari cégek is többségükben mintegy 10 forinttal többet kérhetnek a júliusi induló árakhoz képest, a rossz termés miatt.

A rengeteg eső ugyanis nagyon nem tett jót a búzának, a vártnál kevesebb lett étkezési minőségű.

Augusztusban ilyen hírek voltak:

De mi lesz a kenyér árával?

Ez a nagy kérdés. Elvileg a lisztáremelés kell hogy jelentkezzen a kenyér árában is. Bár mint a lap megemlíti, a KSH adatai szerint idén júliusban 15 százalékkal volt olcsóbb a liszt, mint tavaly. (S persze a kenyér ára nem idomult ehhez a változáshoz.) Vagyis erről az oldalról van némi tartalék az árban.

S persze ahhoz, hogy emeljenek a pékek, a kereskedőkkel is ki kell egyezniük. Az újság szerint a fehér kenyér árát semmiképpen nem szeretnék emelni a hipermarketek.

A Földművelésügyi Minisztériumban egyébként nem értették augusztusban, miért emelnének árat ősztől a pékek. Méghozzá azért nem értették, mert hogy a kenyér árában csupán 17 százalék a búza aránya. A Napi Gazdaság szerint Nagy István államtitkár megdöbbent attól, hogy a pékek ősztől 25-30 százalékkal akarják emelni a kenyér és a péksütemények árát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik