Belföld

Nem drágul nagyon a kenyér

Jó volt a búzatermés, kivitelre is jut belőle – írja a Magyar Nemzet keddi számában. A malomipar részéről kilónként tízforintos áremelésre számítanak, de a kenyér bolti árára ez nem nagyon lehet hatással a lap szerint.

Valamivel több mint ötmillió tonna búzát takarítottak be idén a termelők, aminek fele jó minőségű, másik fele takarmánynak való. A magyar szükséglet 2,3 millió tonna, a többit exportálni kell. A mennyiség tehát jónak számít, a minőség viszont elmarad a szokásostól – jellemzően 65-70 százalék szokott lenni a jó minőségű búza aránya.

Az elmúlt években viszont nem volt nagy különbség a takarmánybúza és az étkezési búza ára között, ezért sok gazdálkodó vetett nagyobb termést hozó, de rosszabb minőségű vetőmagot. Úgy tűnik azonban, hogy nem jött be a számításuk, mert idén jelentősen elkülönültek egymástól az árak. Az étkezési búza ára magasabb, mint amennyivel a malomipar előzetesen kalkulált, tehát áremeléssel lehet számolni, de úgy kalkuláltak, hogy a többletkiadás emiatt családonként nem éri el az évi ezer forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik