Belföld

Drágulhat a liszt, a kenyér

Az időjárás miatt kevesebb lesz a minőségű búza, ami miatt nőhet a liszt, és a kenyér ára is – írja a Népszava.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a lapnak azt mondta: idén átlag alatti lesz az étkezési búza részaránya, az a megszokott 60-70 helyett csak 30-40 százalék lehet. Mégsem kell aggódni, hiszen a búzatermés eléri az 5 millió tonnát és ebből legalább 2 millió tonna lesz az étkezési, a hazai malomipar igénye pedig átlagosan 1,2 millió tonna – tette hozzá Vancsura József.

A Gabonaszövetség főtitkára azt mondta: az aratás idején lezúduló csapadék nem tett jót a minőségnek, kevesebb lesz a malmi búza. Pótsa Zsófia azt is megerősítette, hogy az aratás kezdetekor a takarmány és a malmi búza ára közötti árolló még alig nyílt szét, de mostanra a júniusi tonnánként 43 ezer forintos étkezési búza ár 50-51 ezer forintnál tart, miközben a takarmánynak való beragadt 41 000 forintnál, vagyis az olló szára alaposan szétnyílt.

Ez rossz hír a sütőiparnak, amelynek helyzetét a gyenge forint is nehezíti, mert a pékek sok import adalékanyagot használnak. A dráguló malmi búza miatt az előrejelzések szerint a liszt ára több lépcsőben a jelenlegi kilónkénti 73-75 forintról visszakúszhat a 100 forintos sávba. A Gabonaszövetség főtitkára szintén úgy vélte, számítani lehet a liszt és a kenyér drágulására, de pontos számokat nem kívánt közölni.

A kenyér árának legalább 25-30 százalékos emelése kellene év végéig ahhoz, hogy a sütőipar kompenzálhassa termelési költségei növekedését, de az iparág szereplői az elmúlt években sem tudták ezt elfogadtatni a kereskedőkkel. Sok pékség kerülhet bajba, ha idén sem sikerül megegyezni az átvételi árakról. Előbb-utóbb ez is visszaüthet a fogyasztókra – írja a Népszava.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik