Pénzügy

Rogán az adósmentésről: véget ért az apró betűk korszaka

A frakcióvezető sajtótájékoztatón ismertette, hogyan döntött a Fidesz-KDNP a frakcióülésen az adósmentésről.

A devizahiteles törlesztőrészletek jövő februártól, illetve – a pert indító bankok ügyfeleinél – márciustól csökkenhetnek az elszámolási törvény nyomán.

Orbán szerint

A törlesztőrészletek pedig 25-30 százalékkal csökkenhetnek – közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Itt számolt be a Fidesz-KDNP tapolcai évadnyitó frakcióülésének döntéseiről.

Kamatemelési moratóriumot vezetnek be

Azt is elárulta, hogy az elszámolási törvény kamatemelési moratóriumot vezet be legkésőbb 2016. április 30-ig – közölte Rogán Antal.

Ezek szerint azoknál az ügyfeleknél, akiknek még élő szerződésük van, úgy számolnak el, hogy a banknak a tisztességtelenül elvett pénzösszegeket úgy kell kezelnie, mintha azzal az ügyfél előtörlesztett volna. Emellett vissza kell térni a szerződéskori kamatszintre, hiszen ez jelenti azt, hogy tisztességtelenek az egyoldalú kamatemelések. 

A kamatemelési moratórium értelmében pénzügyi intézmény egyoldalú kamat-, költség- vagy díjemelésre nem lesz jogosult.

A 2016-os határidőig az Országgyűlés egyébként újabb jogszabályokat fogad majd el, hogy a bankok áttérjenek az átlátható árazásra. Arra számítanak ugyanis, hogy ha kialakulnak a tisztességes árazáson alapuló hitelezés feltételei, akkor az emberek is bátrabban mernek majd kölcsönt felvenni.

Ez lesz a menetrend

A politikus a tájékoztatón ismertette a bankok elszámoltatásának menetrendjét. Eszerint pénteken nyújtják be a törvényjavaslatot a parlamentnek, szeptember 16-án kezdenek el tárgyalni róla, és szeptember 24-én szavaznak. A 400 érintett pénzintézetnek minden deviza- és forinthitellel el kell számolnia, ami összesen mintegy 1,3 millió családot – nagyságrendileg 680 ezer deviza- és 650 ezer forintalapú hitelt – érint – ismertette.

Elsőként a devizahiteleseknél számolnak el. A nem perelő bankoknak 2015. január 15-29. között kell elküldeniük ügyfeleiknek az elszámolást, a perelő pénzintézeteknek február 14-28. között. Előbbi devizahiteles ügyfeleknek februártól, utóbbiaknak márciustól csökkennek a törlesztőrészletei – tájékoztatott.

A forinthiteleseknél 2015. január 5-12. közé esik majd a perindítás időszaka – közölte Rogán az MTI tudósítása szerint. A nem perelő bankoknak április 16-30. között, a perelőknek pedig augusztus 15-29. között kell elküldeniük az elszámolást a forinthiteles ügyfeleiknek.

Mit kell tudni az elszámoltatási törvényről?

  • a bankoknak az összes deviza, devizaalapú és forinthitel-szerződést újra kell számolniuk az eredeti feltételek szerint
  • az egyoldalú módosítások és egyéb, tisztességtelennek minősülő feltételek miatt felvett pénzt vissza kell fizetniük
  • akiknek élő hitelszerződése van, nem pénzt kapnak vissza, hanem csökken a törlesztőrészletük, akár egyharmaddal is
  • a csökkenés jövő februártól vagy márciustól lesz esedékes
  • a bankok másfél évig nem változtathatnak a hitelszerződéseik 2014 júliusi kamat- és díjtételein.
  • a devizahitelek forintosítása az elszámoltatás miatt egy időre háttérbe szorul.
  • a bankokkal nem konzultáltak, ám Rogán Antal szerint az intézkedés nem fogja visszavetni a hitelezési kedvet
  • a most bejelentett intézkedésekről szeptember 24-én szavaz a parlament

Index / Hir24

Speciális esetek

Akinek már lezárult a szerződése, azoknál a banknak készpénzben kell elszámolnia az említett határidőkkel. A 2009. július 26. előtt megszűnt hiteleknél viszont az elévülés miatt a pénzintézetnek nem kell elszámolnia.

A banknak – az ügyfél kérésére – a végtörlesztőkkel is el kell számolnia, azonban a végtörlesztéskor érvényesített kedvezmény mértékét a pénzintézet jogosult levonni – közölte Rogán. A végtörlesztők ezt jövő márciusban kezdeményezhetik a bankjuknál, amely novemberben köteles elszámolni.

Az árfolyamgátba belépett ügyfeleknél szintén lesz elszámolás, de náluk az összeget először a gyűjtőszámláról kell levonni, és azt követően lehet a meglévő tőketartozást csökkenteni.

Az MNB határoz majd a banki elszámolás képletéről

Közölte azt is, hogy az elszámolási törvény a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) hatalmazza fel majd arra, hogy rendeletet alkosson róla, milyen képletek alapján történjen meg a pénzintézetek ügyfelei felé az elszámolás.

Az árfolyamrés semmissége miatti átszámításhoz is az MNB adott iránymutatást

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) július végén tett közzé egy iránymutatást a fogyasztói kölcsönszerződéseknél az árfolyamrés semmissége miatti átszámításhoz.
   Az MNB honlapján publikált iránymutatás szerint a pénzügyi intézményeknek az általuk alkalmazott átszámítási módszertant a törvény hatálybalépését (július 26.) követő hatvan napon belül, szeptember 24-ig kell megküldeniük az MNB részére, az átszámítást pedig a jogszabály hatálybalépését követő kilencven napon belül kell elvégezniük. 
    A kizárólag az árfolyamrés semmisségének következményére vonatkozó átszámítási iránymutatás szerint úgy kell számolniuk a bankoknak, mintha 2004. május 1-jétől fogva érvényben lett volna az MNB hivatalos árfolyamának alkalmazási kötelezettsége a törvény hatálya alá eső szerződésekre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a számítás szerint a túlfizetést minden időpontban tőke(elő)törlesztéseként, illetve a fennálló adósság folyamatos csökkentéseként kell értelmezni. 
    Ez alapján újra kell számolni visszamenőlegesen minden érintett szerződést. Meg kell határozni az ügyfél kezdeti, devizában kifejezett adósságát és az ebből adódó első havi devizában kifejezett törlesztőrészletét. Ezek után ki kell számolni a megvalósult első havi törlesztés során forintban felmerülő túlfizetés mértékét devizában kifejezve, majd az  ezzel csökkentett még fennálló devizaadóssággal kell továbbszámolni.  
    A számításnál minden egyéb paraméter a szerződés szerint alakul. Ezt az algoritmust ismételve kell kiszámolni a következő havi törlesztőrészleteket, a túlfizetést és az adósság lefutását egészen az elszámolás, illetve – ha a szerződés korábban megszűnt – a szerződés megszűnésének napjáig.

Szintén az MNB joga lesz, hogy minden egyes hitelszerződésnél és ügyfélnél ellenőrizze az elszámolást. A jegybank határoz majd az elszámolási formanyomtatványról is.

Rogán Antal kérdésre közölte, ezermilliárd forint környékén van az az összeg, amelyet a magyar bankrendszernek vissza kell fizetnie a családok számára.

Lesz forintosítás

A devizahitelek forintosítását firtató kérdésre Rogán megerősítette: fenntartják az erre vonatkozó szándékukat, de erről döntés még nem született.

A most zajló devizahiteles eljárásokban a bankok részleges pernyeréseiről a politikus azt mondta: az államnak ezekben az esetekben fellebbeznie kell. “A legutolsó fordulóig képviselni fogjuk a magyar családok érdekeit” – rögzítette.

A pénteken bejelentett lépéseket úgy értékelte, hogy “az apró betűk korszaka Magyarországon véget ért”. “Az elszámolás lezárultával át kívánunk térni a tisztességes és fair bankrendszer időszakára” – mondta Rogán Antal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik