Gazdaság

Devizaperek: újabb halasztás és elutasítások

A Merkantil Bank ügyében később dönt a Fővárosi Törvényszék, számos más hitelnyújtó keresetét pedig ismét elutasították szerdán.

Szeptember 24-re halasztotta a határozat kihirdetését a Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt. magyar állam elleni devizahiteles perében a FővárosiTörvényszék szerdán. A Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet és az MKB Euroleasing Autólízing Zrt. keresetét pedig elutasította szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

Merkantil  elnapolva

Első keresetüket idézés nélkül utasította el a bíróság, amit a bank szeptemberben újra benyújtott.

A törvényszék elutasította a bank indítványát, amellyel az eljárás felfüggesztését kérték, illetve azt a kérését is, hogy a bíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Unió Bíróságához.

A Merkantil szerint az általános szerződési feltételeik (ászf) valamennyi rendelkezése tisztességes, maradéktalanul megfelel a törvénybe foglalt követelményeknek, így a felmondhatóság elvének is.

Az alperes, a magyar állam ismertetett álláspontja szerint a bank szerződési kitételei tisztességtelenek, ezért kérte a bank keresetének elutasítását. A szerződések a törvényben megfogalmazott hét irányelv egyikének sem felelnek meg, az átlagos fogyasztó számára egyes rendelkezések sem egyértelműek. Döntés tehát szeptember második felében várható.

Újabb elutasítások

A bíróság a kereset elutasítása mellett 1,414 millió forint perköltség megfizetésére is kötelezte 15 napon belül a Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezetet.

Az ítélethirdetéskor a törvényszék közölte: a vizsgált időszakban egyetlen olyan kölcsönszerződés sem volt, amely maradéktalanul megfelelt volna a per alapjául szolgáló, a közelmúltban elfogadott devizahiteles törvényben foglalt hét elvnek. A bíró ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az idő előre haladtával az újabb általános szerződési feltételek egyre több követelménynek tettek eleget.

Az MKB Euroleasing Autólízing Zrt. devizahitelekkel kapcsolatos keresetét szintén elutasította a törvényszék és a pénzintézetet hasonló nagyságrendű (1,513 millió forint) perköltség megfizetésére kötelezte.

A bíróság az ítélet szóbeli indoklásában több szerződésnél is kiemelte, hogy azok feltételei, kikötései nem feleltek meg az átláthatóság és egyértelműség elvének. Például részben a túl általános megfogalmazás miatt a fogyasztó számára nem derült ki pontosan, hogy változás esetén milyen kötelezettségei lesznek.

Hasonló sorsra jutott a Környe-Bokod Takarékszövetkezet keresete is, de náluk mérsékeltebb (400 ezer forint plusz áfa) a perköltség. Indoklásában a tanácsvezető bíró hangsúlyozta: a takarékszövetkezet devizahiteles szerződései nem részletesek, nem átláthatóak, és a felmondhatóság elvének sem felelnek meg.

A takarékszövetkezet jogi képviselője a határozathirdetést követően újságíróknak azt mondta, hogy az ítélet áttanulmányozását követően később döntenek a fellebbezésről.

Szintén első fokon és nem jogerősen elutsították a Raiffeisen Lízing Zrt.keresetét is. Náluk különösen az átláthatóság, érthetőség törvényben rögzített követelményeinek nem feleltek meg a pénzügyi intézmény általános szerződési feltételeinek egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő pontjai, ezért ezekre kimondta a bíróság, hogy tisztességtelenek és érvénytelenek.

Nem nyert az állam ellen a Sopron Bank Burgerland Zrt. sem. Náluk a bíróság úgy ítélte meg, hogy a felperes keveri a jogszabálynak való megfelelés és a tisztességesség fogalmát. A törvényszék álláspontja szerint ugyanis a szerződés kikötéseinek jogszabály szerinti megfogalmazása nem elegendő, csupán egy keret, amelyet a bank köteles tartalommal megtölteni, hogy tisztességes legyen. 2,54 millió forint perköltséget kell megfizetniük.

Az eddigi mérleg

A törvényben meghatározott határidőig, vagyis szeptember 24-ig valamennyi pénzintézeti kereset tekintetében határozatot hoz a Fővárosi Törvényszék – jelentette ki a bíróság elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Fazekas Sándor felidézte, hogy 79 banki keresetlevél érkezett a bírósághoz, amelyből 42-t hiányosságok miatt visszautasítottak; ezeket öt napon belül pótolhatták a pénzintézetek. A keresetlevelet 31 felperes adta be újra és már ezekben az ügyekben is zajlik a tárgyalások kitűzése – tette hozzá Fazekas Sándor.

A törvényszék kedd esti tájékoztatása szerint eddig 14 perben utasították el a keresetet, ezen belül 3 esetben adtak részben helyt a keresetnek, egy ügyben a felperes visszalépett és egyet felfüggesztettek azért, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik