Pénzügy

Lakásremények – ezt is nézze, ha jó árat akar

Még 36 ezer ingatlan cserélhet gazdát az év végéig. Kérdés, mennyiért kínáljuk a lakást, ha eladnánk, és mennyit adjunk érte, ha megvennénk. Az ármegállapításhoz ad segítséget egy online oldal.

Jó hír, hogy a Duna House tranzakciószám-becslése szerint marad a – válságot követő évekhez mérten – erősnek számító ingatlanpiaci forgalom. Az augusztusi adásvételek darabszáma ugyan kissé elmaradt a júliusitól, de ez értékelésük szerint normális, szezonális jelenség.

Az ingatlanos cég becslése szerint az eddigi idei összforgalom megközelíti a 64 ezret, ami 16 százalékos erősödést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A szeptemberi magas előrejelzések és a szezonálisan erős év végi várakozások alapján ezért egyre bizonyosabbnak látják, hogy az idei forgalom megközelíti vagy akár el is érheti a 100 ezres tranzakciószámot. 2008 óta (amikor még 154 ezer felett volt a forgalom) ez lenne a legerősebb év a magyar ingatlanpiacon.

Ez mindenképpen jó hír az eladóknak, hiszen a várt erős év végi forgalommal (még legalább 36 ezer tranzakció 4 hónap alatt) nőhet annak esélye, hogy vevőt találjanak a lakásukhoz, házukhoz. A nagy kérdés az, milyen áron.

Jó támpont az árakhoz

Ehhez jó segítséget jelenthetnek a Költözzbe.hu ingatlanstatisztikái, melyeket azért gyűjtenek ki hónapról hónapra a Házár tárházban, hogy az eladóknak segítséget nyújtsanak a kínálati ár megállapításában, illetve hogy a vevők könnyebben eldönthessék egy-egy meghirdetett lakásról, vajon a környékbeli árakhoz viszonyítva mennyire jó vétel lehet az.

A statisztikában az országos és megyei, valamint települési, (a fővárosban) kerületi és városrészre lebontott összehasonlítást kaphatunk az átlagos kínálati árakról. Sőt, a Költözzbe.hu-n meghirdetett lakásoknál és házaknál rögtön azt is láthatjuk, hogy az adott település átlagos áraihoz képest olcsónak vagy drágának számít-e a kiválasztott ingatlan.

Az összehasonlítás persze nem arra ad választ, hogy mennyiért adják a lakást vagy házat ahhoz képest, hogy amennyit ér. Hanem csak arra, hogy mennyiben tér el az ára a környékbeli átlagtól. De azért ez jó támpont lehet.

Jelenleg több mint 122 ezer hirdetés van az oldalon, ebből jönnek ki az átlagárak, amelyeket nemcsak vételnél-eladásnál, hanem a bérlésnél-bérbeadásnál is figyelembe vehetünk. Nézzünk pár példát, hogyan!

Újlipótvárosi másfél szobás

A fővárosban most 278 ezer forintos az átlagos kínálati négyzetméterár (78 ezer forinttal több, mint az országos átlag). Tegyük fel, hogy valaki a XIII. kerületbe szeretne költözni, ahol a kínálati átlagár ennél magasabb, 309 ezer forintos, ezen belül Újlipótvárosban, amit leginkább elképzelt, 307 ezer forint az átlagos négyzetméterár. De ebben benne van az összes elképzelhető méretű és jellemzőjű ház és lakás.

 

Ehhez képest ő 1,5-2 szobás lakást keres, ami lehet panel. Mondjuk, kiválasztja az első ajánlatot, ami megfelel az elképzeléseinek. Ez egy másfél szobás, 35 négyzetméteres, 8. emeleti panellakás. A házat 2010-ben felújították, szigetelték, a fűtés házközponti, ami egyedi mérőórás lett, ami szintén fontos információ.

És akkor nézzük az árat: 8,49 millió forint, vagyis a négyzetméterár 243 ezer forint. A konkrét lakásnál azt is megmutatják, hogy a kétszobás lakások áraihoz képest milyen a kiszemelt ingatlané: 5, illetve 6 százalékkal mérsékeltebb, mint az újlipótvárosi, illetve a kerületi árak.

Debreceni másfél szobás

De nézzük, mi a helyzet, ha hasonló kaliberű lakást venne Debrecenben. A megyei átlagos négyzetméterár jelenleg 203 ezer forint (kevéssel az országos átlag feletti), ezen belül Debrecenben kicsit magasabb, 217 ezer forintos.
Itt a második ajánlatot néztük meg (mert az elsőnél nem volt fotó, és szerintünk az első benyomáshoz fontos a fotó is). A 39 négyzetméteres, másfél szobás lakásról annyit árul el az eladó, hogy a belvárosban található, 54 éve épült, felújított, átlagos állapotú, központi fűtéses és van a házban portaszolgálat.

 

5,99 millió forintot kérnek érte, vagyis négyzetméteréért 154 ezer forintot, ami 12 százalékkal kedvezőbb ár, mint amennyit átlagban kérnek a debreceni kétszobás panellakásokért.

Szombathelyi kétszobás

A Vas megyei átlagár 150 ezer forintos (háromnegyede az országos átlagnak), a megyeszékhelyen ehhez képest drágább a kínálati ár (172 ezer forint/négyzetméter). Itt a beállítások alapján nem másfél, hanem rögtön kétszobás lakások jönnek fel. Az első helyen egy 1980-ban épült, 49 négyzetméteres, 4. emeleti, távfűtéses lakás jelent meg, amelynél szintén elvégezték a külső szigetelést, felújítást. A feltöltött képek talán nem a legszerencsésebbek, de az legalább látható, hogy a nagyobbik szobában a padlószőnyeget valószínűleg érdemes lesz lecserélni.

 

A lakást 6,5 millió forintért kínálják egyébként, vagyis 133 ezer forintos négyzetméteráron, ami szintén 12 százalékkal alacsonyabb, mint amennyit a szombathelyi kétszobás panelokért átlagban kapni szeretnének az eladók.

Az oldal az eladóknak azzal is segít a kiválasztásban (a vevőknek pedig a meghirdetésben), hogy mindegyik meghirdetett lakásnál feldob jó pár hasonló kaliberű ajánlatot.

Ebben a cikkben csupa kiemelt ajánlatot néztünk meg, de ha az olcsóság nagyon fontos, akkor arra is le lehet szűkíteni a keresést!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik