Pénzügy

Fontos változások az albérleteknél

Hogyan lehet a bérlőt kitenni, mi az a zálogjog? Aki kiadna, vagy kivenne, annak jó ha tudja, milyen újdonságokat hozott az új Ptk.

Megbánhatjuk később, ha albérletbe költözés, vagy lakáskiadás előtt nem voltunk tisztában az alapvető szabályokkal. A legfontosabb újdonságokat a Napi.hu foglalta össze a D.A.S. JogSzerviz jogi előadója segítségével. 

Bekk Judit szerint a kiindulópont az írásos szerződés legyen a bérbeadásnál, amiben számos adatot érdemes rögzíteni, többek között a bérleti díjat is. Külön felhívta a figyelmet arra is, hogy a kaució átvételéről is szülessen papír. 

A feketézés kockázatos lehet

A kisebb költség a bérlőé, a nagyobb a bérbeadóé 

A cikk részletesen foglalkozik azzal is, hogy a különböző karbantartási kötelezettségek hogyan oszlanak meg bérlő és bérbeadó között, illetve hogy a bérlő mikor, milyen körülmények között köteles tűrni bizonyos munkák elvégzését. 

A kulcs a költség nagysága, de számít az is, hogy karbantartásról vagy korszerűsítésről van-e szó. 

Kirúgás és felmondás 

Erre talán nem is gondolunk nagyon, amikor megállapodunk, pedig egyszer sor kerülhet rá. Kitérnek rá, hogy a fizetés gyakoriságától függően mikor mondhatják fel a felek a határozatlan idejű szerződést, és hogy mi a helyzet, ha ettől eltérnek. Ha pedig a bérlő nem akar fizetni, a bérbeadó zálogjogot kaphat annak vagyontárgyaira. 

A kirúgás pedig akkor jöhet szóba, ha a bérlő megszegi az együttélés szabályait. Amennyiben a magatartása nagyon súlyos, akkor pedig még előzetes írásbeli figyelmeztetést sem kell a bérbeadónak ahhoz, hogy a bérlőt kirakja. Márciustól egyébként létezik az úgynevezett egészséget veszélyeztető lakásbérlet felmondási lehetősége is. 

Ha bővebben kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik