Pénzügy

Lakáseladás: ki nevet a végén?

Úgy tűnik, egyelőre még a vevők diktálnak, legalábbis a használt lakásoknál mindenképp. Íme a top 5 legolcsóbb téglalakás Pesten.

Az eladóknál és a vevőknél is sürgető kérdés lehet annak eldöntése, érdemes-e már belevágniuk az üzletbe, vagy jobban járnak, ha kivárnak. De mi történik mostanában az ingatlanárakkal? Nemrégiben azt írtuk, hulllámvasúton vannak, de az új lakásokon már hozamprémium érhető el.

Néhány ingatlanpiaci szereplő azt mondja, már elkezdtek emelkedni az árak. A Balla Ingatlanirodák szerint azonban a valóság (és itt a KSH Statisztikai Tükör című kiadványára hivatkoznak) egész más képet mutat.

Megállapítják, hogy tovább csökkennek a használt lakások árai, hogy újaknál ugyan volt némi emelkedés 2011 óta, de pont az idei első negyedévben csökkenés következett, és valójában mérséklődött a forgalom is. Vagyis még mindig jelentős a bizonytalanság.

Ami biztosan nem lesz így mindig, de ez egyelőre a vevők malmára hajtja a vizet. Találtunk erre jó pár példát a házár tárházban, vagyis a Költözzbe.hu-n is. Most a fővárosban kerestünk szuperolcsó téglalakásokat. Íme a top 5!

Zöldövezeti egyszobás 2,5 millióért

Igaz, felújítandó, Csepelen van, nem a belvárosban, és csak 30 négyzetméteres (egyszobás), meg nincs benne fürdőszoba sem (de kialakítható). Viszont ár alatt kínálják. Ami azt jelenti, hogy kevesebb mint feleannyit (83 ezer forintot) kérnek négyzetméteréért, mint amennyi a kerületi átlagár, így jön ki a 2,5 millió.

 

Kertes övezetben egyszobás 2,8 millióért

Költözzbe.hu-n a második legolcsóbb ajánlat Angyalföld kertvárosában található, szupermini (18 négyzetméteres), és félszuterén. Azt írják, ehhez képest világos. A nem túl jó képek alapján lehet, hogy ráférne egy kis felújítás is. Cserébe viszont 100 ezer forinttal (40 százalékkal) olcsóbb négyzetmétere, mint a kerületi árak, így kerül 2,8 millió forintba.

 

Felújítandó másfél szobás még mindig 3 millió alatt

Nem túl sokat árul el az eladó erről a lakásról, így mindössze annyit lehet tudni, hogy 44 négyzetméteres, felújítandó, szuterén, alacsonyak a fenntartási költségei, és jó a környéken (Zuglóban) a közlekedés.

A lakást egyébként már tavaly decemberben is árulta, akkor még 3,1 millió forintot kért érte, az idén januárra azonban 110 ezer forintot engedett belőle (vagyis most 2,99 milliót szeretne kapni). S hogy mennyire ment le ezzel az árral? 77 százalékkal kínálja olcsóbban a lakás négyzetméterét (68 ezer forintért), mint amennyi a városrészben szokásos.

 

Barátságos másfél szobás 4,2 millióért

A következő legolcsóbb eladó földszinti téglalakás ennél több mint egymillió forinttal drágább, de még így is feleannyiból (105 ezer forintból) jön ki négyzetmétere, mint aVIII. kerületben egyébként. Részben felújították a leírás szerint és gázcirkó van benne.

Az eladó tavaly november óta hirdet, az akkori 4,55 millió forintos árból már egyszer engedett, idén januárban, 350 ezer forintot.

 

Belső kétszintes 4,3 millióért

Érdekes a következő, XX. kerületi lakás abból a szempontból, hogy bár elég kicsi (32 négyzetméteres), de így is kétszintes. Ez azt jelenti, hogy a szuterén részen van a zuhany, a külön WC és egy nagyobb szoba (itt van ugyan egy kis ablak, de természetes fény nemigen jön be). A nagy szobából lehet felmenni a felső szintre ahol a nappalit és a konyhát találjuk, üvegfallal elválasztva. A fűtés cirkós, a közlekedés jó az eladó szerint, és minden elérhető közelben van (iskola, óvoda, bolt, kórház).

Ahhoz képest viszont hogy felújítandó, az ár csak 32 százalékkal olcsóbb, mint amennyit a kerületben átlagban kérnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik