Pénzügy

Meglepődhet nemsokára, ha hitelt szeretne

Akinek kevés a legális fizetése, és akinek sok, aki új kölcsönt kérne, és aki a régit kiváltaná az is visszapattanhat hamarosan az igénylésnél.

Jövő januártól lesznek érvényesek a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a lakossági hitelezés új szabályai. Ezzel kapcsolatban az Azénpénzem.hu a részletes feltételeket nézte át, és megállapította, hogy a korábbi hitelboom valószínűleg soha többé nem tér vissza. Amire több okot is találtak a szigorítások között.

Rengeteg banki ügyfelet érinthet

Kevesebb hitelt kaphatunk

A kiindulás ugye az lesz, hogy a legális fizetés szabja majd meg, mennyi lehet a hitel, mert bejön az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató, azaz a jtm (de pti-nek is szokták említeni). Így például a jelenlegi minimálbéres összesen maximum havi 30 ezer forintig kötelezheti el majd magát.

Ami végül is logikus, ha a korábbi túlzott eladósodásra gondolunk. Gondban lesznek viszont azok, akiknek egyáltalán nincs legális jövedelmük, vagy csak a fizetésük egy része érkezik a számlára, a többit pedig zsebbe kapják. Mert ők nem vagy csak korlátozottan lesznek hitelképesek. Mint például az a takarítónő, akiről szerdán írtunk.

De nemcsak ők lepődhetnek majd meg a bankban, hanem a magasabb jövedelműek is, mert náluk is ugyanúgy bejön a limit. Így ők sem számíthatnak majd rá, hogy (mivel a maradék jövedelmük is elég lehet a megélhetésre) mint most, akár a jövedelmük 60 százalékig elkötelezzék magukat.

Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik