Pénzügy

Rengeteg banki ügyfél maradhat hoppon

FN24
FN24

2014. 05. 30. 13:24

Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank október elsejétől három új szabályt vezetne be a hitelezésben, amikkel egyrészt elejét akarják venni az ügyfelek túlzott eladósodásnak, másrészt biztosítani akarják, hogy a vagyontárgy még értékcsökkenés esetén is fedezetet nyújtson a hitelre. Ezenkívül a jövőben csak a legális jövedelmet vennék figyelembe a hitelbírálatnál.

Ezt tervezi az MNB

1. Jövedelem-arányos törlesztőrészlet (PTI): azt jelenti, hogy az ügyfél maximum a jövedelme egy meghatározott százalékát fordíthatná a jövőben hiteltörlesztésre. Hogy mennyit, azt még nem tudni, és nem kizárt, hogy jövedelmi kategóriánként eltérő sávokat határoznának meg. Az előírás valószínűleg minden hiteltípusra vonatkozna, és az adóstársaknál feltehetőleg egybeszámítanák a korlátot.

2. Hitelfedezeti arány (LTV): a felvett hitel összege nem lehetne több a fedezetül szolgáló ingatlan értékének 80 százalékánál. (Ez egy kormányrendeletben már most is benne van.)

3. Igazolt jövedelem: csak az kapna bármilyen hitelt, akinek legális jövedelme van, és ezt igazolni is tudja a banknak (pl. a munkaadótól, nyugdíjfolyósítótól, NAV-tól származó igazolással). Nem lesz tehát elég a bankszámla-történet.

Érthető a korlátozás

A szigorítás nem véletlen, hiszen a megelőző időszakban sokan vállaltak be olyan hitelt, amit később nem tudtak fizetni, és mint a Portfolio.hu cikkében kiemelte, a legfrissebb adatok szerint a lakáscélú devizahitelesek 61 százalékának nagyobb ma a tartozása, mint amennyi a lakás értékének 90 százaléka volt, amikor felvették a hitelt. S a helyzet még ennél is rosszabb lehet, ha az ingatlanok mostani értékét nézzük, hiszen közben jelentős áresés is volt.

Választások előtt jöhet

De vissza is üthet

A lap azonban banki információk alapján arra hívja fel a figyelmet, hogy az éppen csak éledező hitelezési piacot mennyire visszavethetik az MNB tervezett intézkedései, melyekre már csak az EKB bólintását várják, pár héten belül. Kevesebb lesz a hitelezhető ügyfél, ami mintegy 30 százalékkal vetheti vissza a lakossági hitelezést.

A legnagyobb vesztes a lakossági hitelezésben jelentős súlyú OTP lehet. Meg azok a bankok, amelyek ügyfélkörének zöme az alacsonyabb jövedelmi kategóriákból kerül ki.

Gond lehet például az alacsonyabb jövedelműeknél, ha fogyasztási hitelt szeretnének felvenni, mert náluk viszonylag magas lehet a PTI. Van olyan vélekedés is, hogy a tervezet hatására a szürke/fekete hitelezés nyerhet nagyobb teret (pl. uzsora).

Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára pár napja azt mondta: egyetértenek a bankszövetséggel, a jegybank tervezett jövedelemarányos törlesztőrészlet- (PTI) szabályozása a lízingcégeknél is visszavetheti a lízingelést, az új kihelyezéseket. Kiemelte: várhatóan a pályakezdőket, a kis- és közepes cégeknél dolgozókat és a vidékieket érinti majd ez kedvezőtlenül, mert ezeknél a társadalmi csoportoknál alacsony a legális, adózott jövedelem.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.