Pénzügy

Már ősszel jöhet a jövedelemarányos törlesztés

A korábbi aggodalmakkal szemben a jegybank ügyvezető igazgatója szerint a rendszer alkalmazkodni fog a piaci viszonyokhoz.

A jövedelemarányos hiteltörlesztés bevezetésével az Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint is az a cél, hogy megvédjék a lakossági ügyfeleket a túlságos eladósodástól és attól, hogy adósságcsapdába kerüljenek.

Nagy Márton az Inforádiónak azt is megerősítette: csak hivatalosan igazolt jövedelmet vehetnek majd figyelembe a bankok a hitelek törlesztőrészletének megállapításakor. Ez a hitelezési fék pedig minden hiteltípusnál érvényes lesz.

Ezt tervezi a jegybank

1. Jövedelemarányos törlesztőrészlet (PTI): azt jelenti, hogy az ügyfél maximum a jövedelme egy meghatározott százalékát fordíthatná a jövőben hiteltörlesztésre. Hogy mennyit, azt még nem tudni, és nem kizárt, hogy jövedelmi kategóriánként eltérő sávokat határoznának meg. Az előírás valószínűleg minden hiteltípusra vonatkozna, és az adóstársaknál feltehetőleg egybeszámítanák a korlátot.

2. Hitelfedezeti arány (LTV): a felvett hitel összege nem lehetne több a fedezetül szolgáló ingatlan értékének 80 százalékánál. (Ez egy kormányrendeletben már most is benne van.)

3. Igazolt jövedelem: csak az kapna bármilyen hitelt, akinek legális jövedelme van, és ezt igazolni is tudja a banknak (pl. a munkaadótól, nyugdíjfolyósítótól, NAV-tól származó igazolással). Nem lesz tehát elég a bankszámlatörténet.

Jövedelemarányos törlesztőrészlet

Az intézkedések azt célozzák az ügyvezető szerint, hogy a törlesztőrészletek összege jövedelemarányosan egy bizonyos szint alá kerüljön.

A változás minden típusú hitelre ki fog terjedni: a lakás-, a szabad felhasználású-, a fogyasztási, a gépjármű-vásárlási, a személyi hitelekre és a hitelkártyákra egyaránt – derült ki a felsorolásából.

Hozzátette: azt kell megnézni, mekkora az adott háztartás terhe és ezt kell jövedelemarányosan egy olyan limit alá szorítani, amely mellett az ügyfél nem túlságosan adósodik el.

PTI

Alkalmazkodnak a piaci viszonyokhoz

Az ügyvezető igazgató a rádiónak kiemelte még: az alkalmazott mutatók mértéke attól is függ, hogy mennyire erős a hitelezés vagy épp mennyire visszafogott. Most épp ez utóbbi jellemző – jelezte. 
Nagy Márton elmondta: mivel a rendszer alkalmazkodik a piaci viszonyokhoz, nem fogja majd vissza a hitelezési kedvet.

Ezzel nyilván azokra az aggodalmakra reagált, melyek szerint az éppen csak megindult hitelezést erősen visszavetheti az új rendszer. Vagyis más oldalról közelítve, hogy hoppon maradhatnak a kölcsönért folyamodó ügyfelek. Hiszen nem biztos, hogy az új szabályok alapján hitelképesek lesznek.

A javaslatról egyeztetnek az Európai Központi Bankkal, és várhatóan ősszel vagy legalábbis még idén életbe léphet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik