Pénzügy

Csökkenhet a thm, de nehezedhet a hitelfelvétel

A Magyar Nemzeti Bank felülvizsgálná a hitelek thm-plafonját, vagyis emiatt olcsóbbak lehetnek a banki kölcsönök. Mármint annak, aki ezután is hozzáfér majd.

Az MNB már elemzi, hogy indokolt-e a teljes hiteldíjmutató (thm) plafonjának felülvizsgálata és csökkentése – nyilatkozta pár napja a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Windisch László. A Pénzcentrum.hu ezzel kapcsolatban azt nézte meg, hogy maximum mennyit fizethetünk ma a hitelekért, illetve hogy lehetnek-e hátrányai annak, ha csökken a thm-plafon.

Nem biztos, hogy mindenkinek lesz jó, ha csökken a thm-plafon

A jelenlegi szabályozás szerint a jellemzően lakás-, autó- és személyi kölcsönöknél 26,4 százalék lehet a thm-plafon. Az egyes személyi hiteleknél, valamint a hitelkártyáknál, folyószámlahiteleknél, áruhiteleknél pedig maximum 41,4 százalék. Azt is megállapítják, hogy a hitelkamatok jobban csökkentek az utóbbi egy évben, mint a jegybanki alapkamat.

 Fotó: Hír24/Kummer János

 Ha csökken a thm-plafon, az jó lehet, mert olcsóbbá válhat a lakossági hitelfelvétel. De mint a lap figyelmeztet rá, ha túl alacsonyak lesznek a kamatok, a kispénzűek kiszorulhatnak a hitelezésből, mert túl nagy kockázatot jelenthetnek a bankoknak.

Az Erste Bank friss kutatása szerint

Egyre népszerűbb az internetes bankolás a kelet-közép-európai országokban. Magyarországon a 2010-es 12 százalékról 27 százalékra nőtt az online banki megoldásokat használó ügyfelek aránya. A csehek vezetik a listát, az ottani ügyfelek kétharmada intézi pénzügyeit az interneten keresztül – derül ki az Erste Group régiós felméréséből. A banki ügyfelek azonban továbbra is számítanak a fiókokra: elvárásuk, hogy a bankok a fióki és elektronikus szolgáltatások megfelelő elegyét kínálják.

Bátrabbak lettek a hitelfelvevők

Szerepet játszhatott a hitelkihelyezés bővülésében is, hogy csökkentek a kamatok. Az idei első félévben majdnem harmadával több, összesen 192 milliárd forintnyi hitelt vett fel a lakosság (a folyószámlahiteleket nem számítva) az MNB adatai szerint – írta a vg.hu.

Ami határozott élénkülést jelent, főleg a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél. A gépjárműhitelek viszont továbbra sem kelendőek. 

Őszre jöhet a jövedelemarányos törlesztés

Az MNB egy másik terven is dolgozik. A jövedelemarányos hiteltörlesztés őszi bevezetésével az lenne a cél, hogy megvédjék a lakossági ügyfeleket a túlságos eladósodástól és attól, hogy adósságcsapdába kerüljenek.

Ősztől a terv részeként csak hivatalosan igazolt jövedelmet vehetnek majd figyelembe a bankok a hitelek törlesztőrészletének megállapításakor. Ez a hitelezési fék pedig minden hiteltípusnál érvényes lesz.

A hitelintézeteknek meg kell majd nézniük, mekkora az adott háztartás terhe és ezt kell jövedelemarányosan egy olyan limit alá szorítani, amely mellett az ügyfél nem túlságosan adósodik el.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik