Pénzügy

Akár százezreket is spórolhat a hitelén

Az utolsó kamatvágás apropóján adódik a kérdés, hogy ha már nagyon aktuális lenne a lakásfelújítás vagy vásárlás, akkor milyen hitellel járhatunk jobban.

Újabb történelmi mélypontra, 2,1 százalékra küldte múlt hét kedden az alapkamatot a jegybank, és Matolcsyék nyilatkozata szerint nem is igen számíthatunk jövő év végéig újabb mérséklésre. Vagyis vége a kamatvágásnak.  

Ezért mondja azt a Pénzcentrum.hu, hogy talán érdemes lehet belevágni a (halogatott) lakásvásárlásba vagy felújításba is lassan. No meg azért is, mert az árak még mindig nem sokkal emelkedtek el a padlótól. 

Vigyázat!

Így válasszunk lakáshitelt 

A portál szerint a havi törlesztőrészletet, a visszafizetendő teljes összeget, és a teljes hiteldíjmutatót (thm) érdemes megnézni leginkább, mielőtt döntenénk. De legalább ennyire fontos kérdés lehet az is, hogy kamattámogatott vagy piaci kamatozású hitelt vegyünk-e fel. 

A lap szerint ha nem tudunk felvenni szocpolt, akkor is érdemes kamattámogatott hitelt igényelnünk, mert ha a jelzáloghitellel együtt járó hosszabb elköteleződés alatt megnőnek a kamatok, akkor ezzel a konstrukcióval jobban járhatunk. Kitérnek arra is, hogy megválaszthatjuk, mennyi ideig legyen fix a törlesztőrészlet (terméktől függő). 

Ha hihetünk Matolcsynak most jobban járhatunk a hosszabb kamatperiódussal. Táblázatokkal segítenek abban is, hogy melyik pénzintézetet válasszuk, ez alapján írják azt, hogy akár százezreket is spórolhatunk. 

Megmozgatja a piacot

Ősszel jön az új otthonteremtési program 

Más oldalról vizsgálta a témát a Portfolio.hu, akik arra emlékeztettek, hogy a kormány ígérete szerint ősztől indulna az új otthonteremtési program. Szóval emiatt lehet, hogy mégis érdemes még egy kicsit kivárni.

A portál úgy véli, számos már korábban említett lehetőséget bele lehet gondolni ebbe. Például a szocpol kiterjesztését, a lakásfelújítások támogatását, a támogatott lakáshitelek könnyítését, de akár az áfa csökkentését is. 

Utóbbira megjegyezték, az elég vitatott kérdés. Ha az áfacsökkentést a felújításokra terjesztenék ki, amiatt még nem is lenne olyan nagy esés a bevételeknél (viszont fehéredne a gazdaság). Szakmai szervezetek persze azt szeretnék, ha az új lakásoknál is mérséklődne az adó, mert ettől várnák a a lakásértékesítések beindulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik