Pénzügy

Devizahitelesek: ennyit nyerhetnek hamarosan

Az árfolyamrés semmissége miatt egy átlagos adósnak néhány százalékkal csökkenhet a tőketartozása és a törlesztőrészlete.

Mint megírtuk, az Magyar Nemzeti Bank (MNB) néhány napja közzétette módszertani iránymutatását, amelyben leírják, hogyan kell átszámolniuk a bankoknak az árfolyamrés semmissége miatt a fogyasztói devizahiteleknél a tőketartozást és a törlesztőrészletet.

Az ajánlásból az is kiderült, hogy akik készpénzes kifizetésre számítottak, azoknak csalódniuk kell. Mert olyan nem lesz. Viszont összességében jobban járhatnak az adósok, mint azt eredetileg sejteni lehetett volna. Hiszen már a folyósítástól kezdve csökkenteni kell majd a tőketartozásukat.

Átszámítás

A Pénzcentrum.hu most kiszámolta, mennyit jelenthet ez egy átlagos devizahitelesnek. 

Néhány százalékkal lesz könnyebb

Ahogy korábban, most is egy 2007-ben 15 évre felvett 8 millió forintos svájcifrank-alapú devizahitelből indultak ki. Arra az eredményre jutottak, hogy a hasonló paraméterekkel rendelkező átlagadós törlesztőrészlete mintegy 5,5 százalékkal csökkenhet. Vagyis a jelenlegi 129 ezer forint körüli havi fizetendőt 122 ezer forint válthatja.

A tőketartozás pedig kicsivel több mint 4 százalékkal, 348 ezer forinttal mérséklődhet. Azaz a fennálló 8,995 millió forint helyett 8,647 millió forintnyi lehet a tőketartozása. Ami ugye még mindig több, mint az eredetileg felvett hitel összege.

Csányi szerint

A bankoknak egyébként október végéig kell átszámolniuk a hiteleket az MNB iránymutatása szerint.

Az egyoldalú szerződésmódosítással, kamatemeléssel kapcsolatban vélelmezett tisztességtelenség miatt visszajáró pénzt azonban ez a számítás nem tartalmazza. Hogy ezen a téren mire számíthatnak az adósok, az majd csak akkor derül ki, ha a bankok által indított perek lezajlottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik