Pénzügy

Már kevesebbet lehet alkudni a lakásárakból

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 07. 21. 15:28

Élénkült a használt lakások piaca az első félévben. Az Otthon Centrum kicsivel 10 százalék feletti, míg a Duna House 13 százalékos forgalombővülésről számolt be az első félévben.

Korábban a témában:

A költözzbe.hu adatai szerint

Magyarországon az átlagos négyzetméterár 201 ezer forint.

A két ingatlanfranchise-hálózat a saját forgalma alapján számolt be a használt lakások piacán tapasztalt változásokról.

A legnépszerűbbek

Az Otthon Centrum (OC) adatai szerint Budapesten a téglaépítésű lakások közül a 9 millió forintos, 45-55 négyzetméter alapterületűek voltak kelendők. A paneleknél is ez az alapterület dominált, de ott az ár felment 10 millió forintig. A családi házak között pedig a 20 millióba kerülő, 80 és 100 négyzetméter közöttiek voltak a legkelendőbbek.

A keleti és nyugati országrész használtlakás-piaca nagyon közel került egymáshoz. A tégla és a panel lakások közül is a 7-8 milliósakat, míg a családi házaknál a 8 milliósakat keresték a vevők.

Bűvös határt léphet át a forgalom

A Duna House-nál (DH) Budapesten egy átlagos panellakás fajlagos ára 177 ezer forint/négyzetméter volt, ennél csak Győr-Moson-Sopron megyében mértek magasabb átlagárat, 182 ezer forintot. A legolcsóbb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megye 84 ezer forinttal.

A fővárosi kerületek közül a DH felmérése szerint Angyalföld, a második kerület, Zugló, majd a hatodik és a hetedik kerület a legnépszerűbbek.

A teljes piacra adott becslésük szerint 45 ezer tranzakció volt az első félévben. A 13 százalékos bővülés előrevetíti azt, hogy az év végére elérheti a forgalom a bűvös 100 ezret.

Tudta?

Kevesebbet lehet alkudni

A növekvő keresletet két tényezővel magyarázza az OC: az elhalasztott kereslettel, illetve azzal, hogy a jelenlegi kamatszint idevonzza már a befektetőket is. A mai árakkal és bérleti díjakkal kalkulálva a hozam – 10 éves befektetési időszakot alapul véve – 7-8 százalék.

Az áralku az egy évvel ezelőtti 14 százalékról 12 százalékra csökkent az idei első félévben az OC tapasztalata szerint. Ebből 4,2 százalék volt az árcsökkentés, míg 7,8 százalék a szerződéskori alku.

Az átlagos alku ennyi a DH-nál is, de ott megjelennek a kerületek és a megyék adatai is. Például a legnépszerűbb Angyalföldön csak 8 százalék volt az alku, míg a huszonkettedik és a huszonharmadik kerületben 11 százalék. Vidéken magasabb az alku aránya, például Zalában 14, Békésben 15 százalék.

Az értékesítési idő a forgalom növekedésével fordított arányban csökkent. Az OC adatai szerint a tégla lakásoknál egy év alatt 140-ről 127 napra, a paneleknél 96-ról 90 napra. A családi házaknál ugyanakkor 216-ról 231 napra nőtt az értékesítési idő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.