Pénzügy

Kétszázszoros árkülönbségek a lakáspiacon

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 07. 16. 11:20

Egymillió forintért kaphatunk egy egész házat, de az is lehet, hogy még egy négyzetméternyi ingatlant sem. Legek az ingatlanpiacon 2014 első félévében

Korábban a témában:

Mennyit ér egymillió forint? Vehetünk rajta 2392 liter benzint, 6250 kiló kenyeret, 3450 liter tejet vagy akár egy 100 négyzetméteres felújítandó Zala megyei házat. Vagy – az egymilliót további 170 ezer forinttal kiegészítve – egy fővárosi, II. kerületi új építésű, panorámás lakás 63 négyzetméteréből egyet. Persze a lakás nem négyzetméterenként eladó, ezért az egymilliót még másik 73 millióval kellene kiegészíteni ahhoz, hogy az egész lakás a miénk legyen.

Milliós négyzetméterárak az egyik, míg egymillió forint körülii vételár, tízezer forintos négyzetméterár a másik oldalon. Az Otthon Centrum szerint ez is jól illusztrálja a lakáspiacon található, akár kétszázszoros árkülönbségeket.

Ettől függhet a lakás ára

Az ingatlanok ára alapvetően azok jellemzőitől; többek között elhelyezkedésüktől, komfortfokozatuktól, állapotuktól, építésük évétől, belső beosztásuktól függ. Az elsődleges értékmeghatározó tényező természetesen a lokáció, ami nem csak a földrajzi elhelyezkedést jelenti – véli a cég vezető elemzője, Déry Attila.

Azonos címen, akár azonos társasházban lévő lakások ára között is jelentős különbség lehet attól függően, hogy például milyen kilátás nyílik a lakásból, milyen a benapozottság, van-e erkély és még sorolhatnánk – tette hozzá.

Elképesztő különbségek

A 2014 első félévében a rajtuk keresztül eladott ingatlanok közül a négyzetméteráraknál a legolcsóbb és a legdrágább között 117-szeres volt a különbség.

A legolcsóbb, kereken 10 ezer forintos négyzetméterárat elérő ingatlan egy családi ház volt Zala megyében. A ház a XIX. század végén épült, 2 szobás, 100 négyzetméteres, erősen felújítandó. A telek összközműves, de a házba csak a villanyt vezették be eddig. Az ingatlan nagy vonzerejét a házhoz tartozó 1900 négyzetméteres telek jelenti.

Ellenpárja egy új építésű társasházi lakás a főváros II. kerületében. A lakás négy éve épült, alapterülete 63 négyzetméter és egy 28 négyzetméteres terasz is tartozik hozzá. A lakás 74 milliós vételára önmagában nem kiugró budapesti viszonylatban, de ha a 74 milliót a 63 négyzetméteres alapterülethez viszonyítjuk, akkor 2014 első felében ehhez a 1,17 milliós négyzetméterárhoz nem találtunk hasonlót.

Vidék és főváros

Ha vidéken keressük a legdrágább négyzetméterárat, akkor Siófokig kell utaznunk. Ott 2014 első félévben kelt el egy lakás közvetlenül a Balaton partján. Az 5. emeleti 76 négyzetméteres lakásból, illetve a hozzá tartozó 46 négyzetméteres teraszról a tóra nyílik kilátás. Az 1 + 2 félszobás lakás négyzetméterára meghaladta a félmillió forintot.

A fővárosban az első félévben viszonylagosan a legolcsóbb ingatlan egy X. kerületi 54 négyezetméteres lakás volt, amely négyzetméterenként alig 74 ezer forintos áron cserélt gazdát. Az 1935-ben épült, felújított házban lévő lakás felújítandó, fűtését egy cserépkályha biztosítja.

A teljes vételárat nézve

A legolcsóbb ingatlan az idei első félévben a már bemutatott zalai családi ház volt. A legdrágábban pedig a cégen keresztül eladott Budapesti ingatlan cserélt gazdát, 170 millió forintért. A XII. kerületi családi ház 2000-ben épült, 5 szinten és 592 négyzetméteren, 9 szobával. Az úszómedencés ház vételára rekord az első félévben, de 287 ezer forintos négyzetméterára átlagosnak mondható.

A fővároson kívül a legmagasabb áron egy szentendrei családi ház cserélt gazdát, a 200 négyzetméteres, 5 szobás ház 85 millió forintért kelt el. Budapesten a legolcsóbb ingatlan 2 millió forintért cserélt gazdát, a IV. kerületben. A 9 négyzetméteres lakáshoz egy 15 négyzetméteres kertrész is tartozik.

A kínálat még extrémebb

A cég kínálatában jelenleg szereplő legolcsóbb és legdrágább ingatlan között még jelentősebb a különbség. Négyzetméterre a legalacsonyabb árú ingatlan egy tanya Ladánybenén. A 170 négyzetméteres ingatlan négyzetméterára 9400 forint. Ennek több mint kétszázszorosa a pesti Duna-parton kínált 143 négyzetméteres lakás négyzetméterára. A dunai panorámás, saroklakás kínálati négyzetméterára kicsivel 2 millió forint fölött van, az ingatlant teljesen felújították.

A vételárakat nézve pedig a legdrágább ingatlan 1,4 milliárd forintba kerül náluk, ami a főváros XIV. kerületében található. A 22 szobás, 1444 négyzetméteres villához egy csaknem 5 ezer négyzetméteres telek tartozik. Ellenpárja, azaz a legkevesebbért kínált ingatlan, a Pécshez közeli Mánfán található, 1,3 millió forintos, 51 négyzetméteres családi ház. A ház vályog falazatú és erősen felújítandó vagy elbontandó.

A legkisebb és legnagyobb ingatlanok

A 2014 első félévében az OC-nél eladott ingatlanok közül a legkisebb, egyben a fővárosban kínált legolcsóbb ingatlan is. A IV. kerületi 9 négyzetméteres lakás galériázható, ami egyébként jelentős területnövekedéssel kecsegtet. A legnagyobb eladott ingatlan (Budapest, XIV.) alapterülete pedig 620 négyzetméter volt.

A kínálatukban lévő legkisebb lakás most 13 négyzetméteres, a legnagyobb pedig 1740.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.