Pénzügy

Kétszázszoros árkülönbségek a lakáspiacon

Egymillió forintért kaphatunk egy egész házat, de az is lehet, hogy még egy négyzetméternyi ingatlant sem. Legek az ingatlanpiacon 2014 első félévében

Mennyit ér egymillió forint? Vehetünk rajta 2392 liter benzint, 6250 kiló kenyeret, 3450 liter tejet vagy akár egy 100 négyzetméteres felújítandó Zala megyei házat. Vagy – az egymilliót további 170 ezer forinttal kiegészítve – egy fővárosi, II. kerületi új építésű, panorámás lakás 63 négyzetméteréből egyet. Persze a lakás nem négyzetméterenként eladó, ezért az egymilliót még másik 73 millióval kellene kiegészíteni ahhoz, hogy az egész lakás a miénk legyen.

Milliós négyzetméterárak az egyik, míg egymillió forint körülii vételár, tízezer forintos négyzetméterár a másik oldalon. Az Otthon Centrum szerint ez is jól illusztrálja a lakáspiacon található, akár kétszázszoros árkülönbségeket.

Ettől függhet a lakás ára

Az ingatlanok ára alapvetően azok jellemzőitől; többek között elhelyezkedésüktől, komfortfokozatuktól, állapotuktól, építésük évétől, belső beosztásuktól függ. Az elsődleges értékmeghatározó tényező természetesen a lokáció, ami nem csak a földrajzi elhelyezkedést jelenti – véli a cég vezető elemzője, Déry Attila.

Azonos címen, akár azonos társasházban lévő lakások ára között is jelentős különbség lehet attól függően, hogy például milyen kilátás nyílik a lakásból, milyen a benapozottság, van-e erkély és még sorolhatnánk – tette hozzá.

Elképesztő különbségek

A 2014 első félévében a rajtuk keresztül eladott ingatlanok közül a négyzetméteráraknál a legolcsóbb és a legdrágább között 117-szeres volt a különbség.

A legolcsóbb, kereken 10 ezer forintos négyzetméterárat elérő ingatlan egy családi ház volt Zala megyében. A ház a XIX. század végén épült, 2 szobás, 100 négyzetméteres, erősen felújítandó. A telek összközműves, de a házba csak a villanyt vezették be eddig. Az ingatlan nagy vonzerejét a házhoz tartozó 1900 négyzetméteres telek jelenti.

Ellenpárja egy új építésű társasházi lakás a főváros II. kerületében. A lakás négy éve épült, alapterülete 63 négyzetméter és egy 28 négyzetméteres terasz is tartozik hozzá. A lakás 74 milliós vételára önmagában nem kiugró budapesti viszonylatban, de ha a 74 milliót a 63 négyzetméteres alapterülethez viszonyítjuk, akkor 2014 első felében ehhez a 1,17 milliós négyzetméterárhoz nem találtunk hasonlót.

Vidék és főváros

Ha vidéken keressük a legdrágább négyzetméterárat, akkor Siófokig kell utaznunk. Ott 2014 első félévben kelt el egy lakás közvetlenül a Balaton partján. Az 5. emeleti 76 négyzetméteres lakásból, illetve a hozzá tartozó 46 négyzetméteres teraszról a tóra nyílik kilátás. Az 1 + 2 félszobás lakás négyzetméterára meghaladta a félmillió forintot.

A fővárosban az első félévben viszonylagosan a legolcsóbb ingatlan egy X. kerületi 54 négyezetméteres lakás volt, amely négyzetméterenként alig 74 ezer forintos áron cserélt gazdát. Az 1935-ben épült, felújított házban lévő lakás felújítandó, fűtését egy cserépkályha biztosítja.

A teljes vételárat nézve

A legolcsóbb ingatlan az idei első félévben a már bemutatott zalai családi ház volt. A legdrágábban pedig a cégen keresztül eladott Budapesti ingatlan cserélt gazdát, 170 millió forintért. A XII. kerületi családi ház 2000-ben épült, 5 szinten és 592 négyzetméteren, 9 szobával. Az úszómedencés ház vételára rekord az első félévben, de 287 ezer forintos négyzetméterára átlagosnak mondható.

A fővároson kívül a legmagasabb áron egy szentendrei családi ház cserélt gazdát, a 200 négyzetméteres, 5 szobás ház 85 millió forintért kelt el. Budapesten a legolcsóbb ingatlan 2 millió forintért cserélt gazdát, a IV. kerületben. A 9 négyzetméteres lakáshoz egy 15 négyzetméteres kertrész is tartozik.

A kínálat még extrémebb

A cég kínálatában jelenleg szereplő legolcsóbb és legdrágább ingatlan között még jelentősebb a különbség. Négyzetméterre a legalacsonyabb árú ingatlan egy tanya Ladánybenén. A 170 négyzetméteres ingatlan négyzetméterára 9400 forint. Ennek több mint kétszázszorosa a pesti Duna-parton kínált 143 négyzetméteres lakás négyzetméterára. A dunai panorámás, saroklakás kínálati négyzetméterára kicsivel 2 millió forint fölött van, az ingatlant teljesen felújították.

A vételárakat nézve pedig a legdrágább ingatlan 1,4 milliárd forintba kerül náluk, ami a főváros XIV. kerületében található. A 22 szobás, 1444 négyzetméteres villához egy csaknem 5 ezer négyzetméteres telek tartozik. Ellenpárja, azaz a legkevesebbért kínált ingatlan, a Pécshez közeli Mánfán található, 1,3 millió forintos, 51 négyzetméteres családi ház. A ház vályog falazatú és erősen felújítandó vagy elbontandó.

A legkisebb és legnagyobb ingatlanok

A 2014 első félévében az OC-nél eladott ingatlanok közül a legkisebb, egyben a fővárosban kínált legolcsóbb ingatlan is. A IV. kerületi 9 négyzetméteres lakás galériázható, ami egyébként jelentős területnövekedéssel kecsegtet. A legnagyobb eladott ingatlan (Budapest, XIV.) alapterülete pedig 620 négyzetméter volt.

A kínálatukban lévő legkisebb lakás most 13 négyzetméteres, a legnagyobb pedig 1740.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik