Pénzügy

Rengeteget kereshet, aki ilyen diplomát szerez

Hatalmas a különbség a friss diplomások kezdő fizetésében: van, aki 100 ezret is alig visz haza havonta, mások akár 280 ezret is – derül ki a pályakövetési rendszer adataiból.

Egy jó egyetemen, piacképes képzésben szerzett diploma több mint százezer forintos előnyt is jelent a pályakezdőknél – derül ki a diplomás-pályakövetési rendszer 2013-as adataiból – írja az Eduline.hu. Azon már senki sem lepődik meg, hogy továbbra is a műszaki, informatikai, illetve gazdasági diplomák vezetik a fizetési rangsort. Ilyen diplomákkal jóval nettó 200 ezer forint felett lehet keresni.

Nemcsak a képzés iránya számít, hanem az egyetem is. A legmagasabb fizetést kínáló 3 egyetemek végzősei 260 és 280 ezer forintos fizetéssel kezdik pályafutásukat. (A részletes rangsor itt érhető el.)

Az sem lep már meg senkit, hogy a tanári, művészeti, egészségügyi, természettudományos és agrárdiplomák messze nem kínálnak ilyan magas fizetéseket. Több pályán a százezer forintot is alig éri el a friss diplomások bére, de a szerencsésebbek is legfeljebb 130 ezer forint körül keresnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik