Pénzügy

Keserves sors várhat arra, akinek ilyen diplomája van

Bölcsésznek és agrárszakembernek tanulni továbbra is merész vállalkozás - egyebek mellett ez derül ki egy friss felmérésből.

A diplomás pályakövetési rendszer 2013-as felmérésének eredményeiből szemezgetett az eduline.hu. Az adatok szerint a legnehezebben a történelem, a turizmus-vendéglátás, illetve a földrajz szakon végzett pályakezdők helyezkednek el. Itt a hallgatók kevesebb mint 45 százaléka dolgozik diplomát igénylő munkakörben. Nem állnak sokkal jobban a környezettan, szabad bölcsészet és informatikus-könyvtáros diplomával bírók sem a maguk 50 százalékos elhelyezkedési arányával.

Szintén a lista végén kullognak a mezőgazdasági agrármérnöki, környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve kertészmérnöki végzettséggel rendelkezők. Ahogy a rekreáció és egészségfejlesztés, valamint az andragógia szakosok.

Az, hogy ki mennyire könnyedén tud elhelyezkedni, összefügg a várható fizetéssel is. A jobban – azaz bruttó 200 ezer forint fölött – keresőket képviselik a nemzetközi tanulmányok, valamint a pénzügy és számvitel szakosok. Érdekes viszont, hogy azoknak az aránya, akik diplomát igénylő feladatokat látnak el, itt is 65 százalék körül van.

A legnagyobb arányban (körülbelül 90-95 százalék) a gépészmérnöki, villamosmérnöki, építőmérnöki, mérnökinformatikus és programtervező informatikus végzettségűek találnak diplomát igénylő állást. Ha kíváncsi a felmérés további eredményeire is, erre menjen tovább.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik