Gazdaság

Durván lemaradt a magyar nők bére

Egyes szakmákban akár nettó 60 ezer forinttal is többet keresnek a férfiak, mint a nők. A különbség évről évre nő – írja a Magyar Nemzet.

Régi igazságtalanság, hogy a férfiak többet keresnek, mint a nők. A Magyar Nemzet írása szerint ez a méltánytalan aránytalanság nemhogy csökkenne, de még évről évre nő is Magyarországon.

Európában is mélyül a szakadék

  • 59 napot ingyen dolgoznak az európai nők

A lap – az Educatio diplomás-pályakövető rendszerének (DPR) adataira hivatkozva – azt írja, hogy miközben 2011-ben 40 ezer forinttal kerestek többet női kollégáiknál, 2012-ben 45 ezerre nőtt a különbség, 2013-ban pedig már átlagosan 50 ezres eltérést mértek.

Persze a különbség szakterületenként változik: az egészségügyben például viszonylagos egyenlőség van a nemek között ezen a téren, a gazdasági szférában viszont már 54 ezerrel, az informatikában pedig 64 ezerrel többet visznek haza a férfiak.

Ráadásul – ahogy arról korábban az FN24 beszámolt – a válság szintén a nőket sújtotta jobban. A magyarországi magánszférában foglalkoztatott munkavállalók 46,5 százaléka nő, miközben ez a szám három évvel ezelőtt még 48 százalék volt, 2012-ben viszont csak 42 százalék – derült ki egy áprilisi elemzésből. Ez azt jelentheti, hogy a válsággal és elbocsátásokkal fémjelzett elmúlt évek leépítései erőteljesebben érintették a nőket, mint a férfiakat, és ebből a “sokkból” csak mostanában kezd magához térni a munkaerőpiac.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik