Pénzügy

Büntetheti a bankja, ha nincs elég pénze

Ha nem érkezik elég jóváírás a számlájára, vagy ha nem tart elég pénzt rajta, az is ok lehet a pluszköltségre.

Számos olyan bankszámla-konstrukció van, ahol a kedvezményes díjakért cserébe meghatározott havi jóváírást (például bért vagy nyugdíjat), vagy folyamatosan a számlán tartott nagyobb összeget vár el cserébe a bank. Ami aztán könnyen feledésbe merülhet.

Viszont ha az ügyfél élethelyzetének változása miatt elmaradnak a beígért összegek, akkor jönnek az addig nem tapasztalt pluszköltségek.

Az Azénpénzem.hu számos példát is hoz arra, melyik bank mivel „büntet” ilyenkor.

Így lesz az olcsó számla drága

Pár száztól havi több ezer forintig terjedhet a felszámított pluszköltség, ha valakinek nem jön a szokásos havi fizetés a számlájára, vagy ha csak egyszerűen nem használja már a korábban megnyitott, feltételekhez kötött számláját. Esetleg ha elkölti az ott tárolt vagyonkáját vagy máshol helyezi el.

Ráadásul ezt a pluszköltséget akkor is ráterhelik az ügyfélre, ha egyáltalán nincs már pénze az adott helyen – s ilyenkor beléphet még a „fedezetlenség” büntetőkamata (kamatos kamata) is.

Szóval ahogy észreveszünk egy addig nem látott költséget a kivonaton, jó ha utánanézünk, mi is az. S mielőtt még túl sok lenne a költségünk, megszüntetjük az adott számlát, és olyat keresünk helyette, ami jobban passzol az aktuális anyagi helyzetünkhöz.

Ezenkívül van olyan bankszámla is, ahol a régebbi ügyfeleknek egy hónap múlva a kártyás vásárlásért is díjat számítanak fel.

Hogy konkrétan mely számláknál mennyi lehet a pluszköltség, azt egy kattintással megtudhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik