Pénzügy

Ezért nem mindegy, honnan költünk a nyaralásnál

Egyes szolgáltatásoknál kaucióval vagy zárolással korlátozhatják a számlán lévő pénzünk egy részének használatát. Hacsak nem folyamodunk trükkhöz.

Az autókölcsönzőknél, a szállodáknál, de például a Bubinál is előfordulhat, hogy az igénybevétel előtt zárolnak egy összeget a számlánkon, egyfajta kaucióként, illetve előengedélyezés címén. De akár utólag is ránk terhelhetnek összegeket a szerződés alapján – írta a Pénzcentrum.hu.

Biztosítékként szolgál

Ami persze jogos a szolgáltató részéről, hiszen ha elvisszük az autót, a biciklit, akkor a kölcsönző biztos akar lenni benne, hogy vissza is visszük. És hogyha közben valami pluszköltséget csináltunk (pl. közlekedési bírság), azt sem neki kell állnia. 
No meg ha fogyasztunk a szállodában és ezt esetleg elfelejtjük közölni kijelentkezéskor (pl. minibár, telefon), akkor is meg szeretnék kapni legalább utólag az ellenértéket.

Zárolják inkább a bank pénzét

Ilyen szituációkban jól jöhet, ha van olyan hitelkártyánk, aminek a keretébe belefér a zárolás. Megtehetjük ugyanis, hogy ezt adjuk oda, amikor pl. kauciót kérnek tőlünk. Így a szolgáltató a bank pénzét használja, nem a minénket. És ha feloldották a zárat, akkor szépen visszatöltődik az összeg.

No és ha esetleg nem volt jogos a zárolás, akkor sem kell bosszankodnunk, hogy átmenetileg nem tudjuk használni a pénzünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik