Pénzügy

Húzós bírságot kaphat az engedély nélküli közértes

Vállalkozását visszaadta, de közértjét változatlanul nyitva tartotta egy karcagi nő. A NAV elcsípte. A boltban a legtöbb terméknél lejárt a szavatossági idő.

Saját, valótlan tartalmú nyilatkozata buktatott meg egy észak-alföldi vállalkozót február elején. A karcagi közértes az online pénztárgépre való átállás ellenőrzésekor úgy nyilatkozott, hogy üzembe-helyezési kódot ugyan kért, de új pénztárgépet már nem rendelt, mert megszünteti vállalkozását. Vissza is adta adószámát, kisközértjét viszont nem zárta be.

Megmondták, hogy ellenőrizni fogják

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2013 végén az Észak-alföldi régióban is felkereste azokat az adózókat, akik az online pénztárgéphez üzembe-helyezési kódot igényeltek, de pénztárgépet nem rendeltek. Azok esetében akik a megrendelés elmaradása kapcsán tevékenységük megszüntetésére hivatkoztak, a NAV előre jelezte, hogy a későbbiekben a vállalkozás megszüntetését ellenőrizhetik.

Novembertől februárig engedély nélkül

Így történt ez egy karcagi vállalkozónál is, aki a NAV nyilvántartása szerint már tavaly novemberben visszaadta az adószámát. Azonban, amikor a revizorok február elején megjelentek az adózó vegyesboltjánál, kiderült, hogy az üzlet változatlanul működik. Próbavásárlást tartottak, fizettek, de a pénztárban ülő kisegítő – a tulajdonos férje – sem nyugtát, sem számlát nem adott. A tulajdonos a pénztárgépből a revizorok kérése ellenére sem nyomtatott jelentést, majd bevallotta, engedély nélkül működik.

Más gond is volt

Az adóellenőrök a boltot bezáratták. A tételes vizsgálat során kiderült: a közértben a legtöbb termék szavatossága lejárt, illetve az élelmiszerek döntő többségéről az adózónak nem volt számlája. A jelen lévő főállatorvos fél tonna élelmiszer megsemmisítéséről, illetve lefoglalásáról döntött.

A NAV pénzügyőrei 42 féle árut foglaltak le, amelyekről az adózó nem rendelkezett beszerzési bizonylatokkal. Azt állította, a friss készlet az országos diszkonthálózatok áruházaiból származik.

Az adózó – mint volt vállalkozó is – tisztában volt a gazdasági tevékenységhez kötődő adókötelezettséggel, szándékosan sértette meg a törvényt. Mindezek miatt maximális mulasztási bírságra számíthat – borítékolta a NAV.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik