Pénzügy

Több ezer vállalkozónál kopogtat az adóhivatal

A NAV emberei az elmaradt kamarai hozzájárulás összegét hajtják be.

Kapcsolódó cikkek

Hétezer vállalkozónál kopogtatott az elmúlt hetekben az adóhivatal: a szervezet emberei az elmaradt kamarai hozzájárulás összegét vonták el az érintett piaci résztvevőktől – írta hétfői számában a Magyar Nemzet, amely szerint még több tízezer gazdasági szereplő számolhat az ötezer forintos költséggel járó adóhivatali eljárással.

A szakmai testületek azt kérték: az adóhatóság hajtsa be az elmaradt kamarai hozzájárulások összegét.

Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára azt mondta a lapnak: eddig nagyjából 7300 vállalkozó esete került a helyi kamaráktól a NAV-hoz, bizonyos érintettektől a 2012-es és a 2013-as összeget is beszedte a hatóság. Megjegyezte, nem minden kamara intézkedett eddig a behajtásról, de a folyamat idővel mindenütt megindul.

Hozzájárulás – mit kapnak érte a vállalkozók?

Tökéletes megoldás: más pénzéért foglalkoztat tanácsadókat a MKIK. A hozzájárulás kötelező, de szavazati jog nem jár vele – fizess, de ne szólj bele.

Mi is jár akkor ezért az ötezresért? Az üzlet@hálón információs portál maga, ami afféle céginfótár meg némi marketinglehetőséget is kínál a regisztrált cégeknek. És a kamarai hírlevél is megérkezik, wow.

A befizetések 90%-át a helyi tanácsadási szolgáltatásra költik a kamarai hivatalok, 10% megy az országos központba. A 90% kb. 630 millió forintot jelent, ennyiből kell a tanácsadást megoldani – Budapesten ez 4 állandó és 3 részmunkaidős (Széchenyi kártáyval foglalkozó) munkatársat jelent. Az országos kamara a 10%-ért nem monitorozza, ellenőrzi a területi kamarák új szolgáltatásait, mert „nem felügyeleti szerv”. 70 millióért miért is kéne bármit csinálni?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik