Pénzügy
békéltető testület (békéltető testület)

Bekeményíthetnek a békéltető testületek

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2014. 02. 24. 16:00

Már nemcsak egyszerű ajánlásokat tehetnek, hanem a fogyasztóvédelmen keresztül szankcionálhatják is a renitens vállalkozókat.

Korábban a témában:

Még erősebbek lehetnek a békéltető testületek, és az általuk lefolytatott eljárások még hangsúlyosabbá válhatnak egy januári törvénymódosítás miatt – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A békéltetésnek az a lényege, hogy a bíróságon kívül is megoldhatóak a fogyasztóvédelmi viták. Önkéntesen, ingyen, és gyorsabban, mintha bíróságra menne a panaszos (magánszemély vagy vállalkozás).

A cégek egy része eleve egy nyilatkozattal aláveti magát a testület döntésének, de egyelőre ők vannak kisebbségben. A többiek számára ajánlás a testület döntése, amit akár vissza is utasíthatnak. Igaz, ezek az esetek szégyenszemre nyilvánosságra kerülnek a testület honlapján.

Új hatáskör

Január 13-ától azonban már nem tehetik meg büntetlenül a cégek, hogy válaszra se méltassák a testület megkeresését, illetve ajánlását.

A fogyasztóvédelmi hatóságnak ugyanis új hatásköri területet biztosított a törvény, annak érdekében, hogy a békéltető testületi eljárásnak még nagyobb hangsúlya legyen.

A testület eljárásában ugyanis fontos (lenne), hogy a vállalkozás legalább arról nyilatkozzon, hogy a fogyasztó igényét jogosnak tartja-e, vagy sem. Valamint hogy kötelezőként fogadja-e el a békéltető testület döntését.

Ilyen szankcióval járhat

A jövőben ha a vállalkozás nem tesz eleget nyilatkozattételi kötelezettségének és a fogyasztóvédelmi hatóság megállapítja a jogsértést, jogkövetkezményt alkalmazhat a vállalkozással szemben. A fogyasztóvédelmi hatóság elrendelheti a jogsértő állapot megszüntetését, megtilthatja a jogsértő magatartás folytatását és határidő tűzésével a feltárt hibák, hiányosságok megszüntetésére kötelezheti a vállalkozást.

De akár az áru forgalmazását is megtilthatja vagy feltételhez kötheti a jogszerű állapot helyreá(llításáig. Sőt, bizonyos kirívó esetekben az üzlet ideiglenes bezárását is elrendelheti, valamint bírságot is kiszabhat. Kis- és középvállalkozásoknál bírságot első alkalommal csak nagyon súlyos esetben alkalmazhat a hatóság.)

Mindez azt jelenti, hogy a jövőben komolyabban kell venniük a vállalkozásoknak a békéltetést, a panaszosok még inkább támaszkodhatnak majd erre az eljárásra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.