Pénzügy

Alig nőtt a magyarok fizetési igénye

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 02. 19. 11:16

Továbbra is az informatikusok bérigénye a legmagasabb, őket a gazdasági és mérnöki, műszaki végzettségűek követik.

Korábban a témában:

Az elmúlt két évben alig növekedett, több területen pedig stagnált vagy csökkent a diplomás magyarok fizetési igénye – derült ki a HVG Állásbörze 12 ezer főt érintő felméréséből.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők által elvárt bér 2013-ban alig 2 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbihoz képest. Az egyes szakterületek közül továbbra is az informatikusok fizetési igénye a legmagasabb. 
Noha sokaknak van konkrét elképzelése az elvárt munkabérről, a HVG Állásbörze tapasztalatai szerint sok fiatal, jellemzően pályakezdő álláskereső nem tudja felmérni, hogy elvárásai mennyiben csengenek egybe a munkaerő-piaci kereslettel.

Csúcsigények

A felmérés szerint az IT-szektor után a gazdasági és mérnöki/műszaki szektor több év szakmai tapasztalattal rendelkező álláskeresőinél a legmagasabb bérigény. A legmagasabb bért, nettó 389 ezer forintot az IT-szektor legalább hét év releváns szakmai tapasztalattal rendelkező álláskeresői szeretnék kapni, őket a gazdasági területen dolgozó (348 ezer forint) és a mérnöki/műszaki szférában tapasztalatot szerzett szakemberek (346 ezer forint) követik.

Érdekesség, hogy az IT-szektorban szakmai gyakorlatra sem szeretnének nettó 150 ezer forint alatt elmenni a megkérdezettek. A beosztások közötti legdrasztikusabb eltérések is az informatikai területen vannak, ugyanis itt a legnagyobb (232 ezer forint) a különbség a szakmai gyakorlatot, illetve a senior pozíciót keresők bérigénye között.

Voltak, akik kevesebbel is beérték

A fizetési igényeknél éves szinten minimális növekedést láthatunk az elmúlt években. „2012-ben átlagosan 217 ezer forint volt a felsőfokú végzettségűek által elvárt nettó bér, 2013 őszén ez az összeg 221 ezer forintra nőtt, amely 2 százaléknál kisebb növekedést jelent. Az átlagnál nagyobb mértékben növekedett a tapasztalt mérnökök (5,9 százalék), és a műszaki területen vezető beosztást betöltők (5,5 százalék) fizetési igénye” – mondta el a felmérés kapcsán Toldi Gábor, a HVG HR Center igazgatója.

Az informatikai vezetőknél ugyanakkor csökkenő tendenciát figyelhettünk meg: amíg 2012 őszén nettó 392 ezer forint volt a fizetési elvárásuk, egy évvel később 30 ezer forinttal kisebb összeget jelöltek meg átlagosan (362 ezer forint).

Nem tudják felmérni

Az is kiderült még, hogy sok fiatal, jellemzően pályakezdő álláskereső nem tudja felmérni, hogy elvárásai mennyiben csengenek egybe a munkaerő-piaci kereslettel. Elsősorban nekik, azaz a pályaválasztás előtt állóknak nyújt fontos információt az Educatio Nonprofit Kft. által készített, Frissdiplomások 2012 című tanulmány, amely szerint a legjobban és legrosszabbul kereső pályakezdő diplomások nettó jövedelme között csaknem 100 ezer forintos az eltérés.

A legkeresettebb pályakezdők

A Diplomás Pályakövetési Rendszer országos kutatásának eredményei szerint egyébként a legjobban kereső pályakezdők az informatikai (nettó 212 ezer forint), a műszaki (190 ezer forint) és gazdaságtudományi (183 ezer forint) végzettségű frissdiplomások, hiszen irántuk a legnagyobb a kereslet a munkaerőpiacon.

Az idén február 26-27-én lesz az állásbörze.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Pregnant woman sitting in childbearing center
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.