Pénzügy

Vaterásokat figyelmeztet a NAV

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2014. 02. 10. 13:13

A szabálytalanul adózó önellenőrzéssel május 1-jéig javíthatja ki hibáját - tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Korábban a témában:

A NAV közleményében emlékeztet rá, hogy a Kúria decemberi jogegységi döntése igazolta, hogy az adóhatóság jogszerűen ellenőrizte az ingóértékesítéseket. A legfőbb bírói testület ezzel tisztázta a korábban vitatott, 2012 előtti időszak adózási szabályok értelmezését. (Mint korábban megírtuk: e kérdésben nem volt egységes véleményen a Kúria két pénzügyi ítélkező tanácsa. Vagyis az egyik szerint nem volt üzletszerű az ilyen tevékenység, a másik szerint meg az volt.)

A jogegységi döntés értelmében a gazdasági tevékenységként folytatott ingó vagyontárgyak értékesítése üzletszerű, így az adózónak akkor is kell személyi jövedelemadót fizetnie, ha nem jelentkezett be az áfakörbe, és így áfalevonási joga nem nyílt meg. Az áfafizetési kötelezettség a rendszeresen végzett gazdasági tevékenység után akkor is fennáll, ha az adózó jogkövető módon bejelentkezett, és akkor is, ha jogsértően ezt nem tette meg – figyelmeztet a NAV.

Azok számára, akik vétettek a szabályok ellen, a hivatal önellenőrzést javasol. A visszamenőleg, de önként bevallott és befizetett adó még az illetékkel együtt is töredéke annak, amit egy utólagos ellenőrzéskor megállapított adóhiány jogkövetkezményei jelenthetnek – mutat rá az adóhatóság, hozzátéve, hogy az internetes értékesítéseket évekre visszamenőleg figyelemmel kísérik a NAV munkatársai.

A szabálytalanul adózó üzletszerűen értékesítők számára a NAV türelmi időt határozott meg, így önellenőrzéssel ez év május 1-jéig javíthatják a hibát – emelték ki a közleményben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.