Pénzügy

Csábítgatja a babakötvényeseket az állam

A kincstár aktívan masszírozza a szülőket, hogy a banki megtakarítás helyett nyergeljenek át hozzájuk. Van egy elég jó érvük is: több kamatot fizetnek, mint a bankok.

2012 utolsó negyedéve óta már csak a Magyar Államkincstárnál lehetett Babakötvényt vásárolni, a bankoknál nem. Ez igencsak visszavetette a megtakarítási forma népszerűségét. Ezért döntött úgy az állam, hogy felturbózzák, azaz vonzóbbá teszik az életkezdési támogatást.

Az újfajta Start-számlákból tavaly december 2-a óta lehet vásárolni. A kincstári számlák legfőbb vonzereje, hogy infláció + 3 százalék kamatot fizetnek. A kamatot évente állapítják meg, alapja pedig a megállapítás évét megelőző évi KSH fogyasztói árindex.

Babakötvény

Többet kamatozik, mint a bankban

Így a 2012-es 5,7 százalékos infláció alapján 8,7 százalékos volt az első kamat a 2013 december 2-ától kibocsátott új kötvényekre. Ebből a Babakötvényből a 2014. január 31-e előtt született gyerekek javára vásárolhattak a szülők.

A 2014 február 1. és 2015 január 31. között születetteknek pedig már a következő, 4,7 százalékos kamatozású Babakötvényből vehettek a szüleik (a 2013-as inflációs mutató alapján).

Azonban még ez is jóval magasabb kamat, mint amennyit a 2012 előtt kötött Start-számlákon lévő pénzekre fizetnek a bankok – írta az Azenpenzem.hu.

Megkeresik a banki ügyfeleket

A lap megkérdezte a bankokat arról, vajon a magasabb kamat mennyire csábító azok számára, akik eddig náluk tartották a gyerekeknek szánt megtakarítást. Az derült ki, hogy egyelőre még kevesen váltottak.

Pedig például az Erste arról számolt be, hogy Start-számlás ügyfeleiket levélben és telefonon is felkeresi a kincstár, felajánlva, hogy vigyék át hozzájuk a megtakarításaikat.

Azzal egyébként, hogy eltörölték a befizethető maximumot, jelentősen, 1 milliárd forinttal nőtt a bankoknál kezelt életkezdési számlák összesített állománya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik