Pénzügy

Hétfőn jön az új Babakötvény

babakotveny(210x140)(1).jpg (babakötvény)
babakotveny(210x140)(1).jpg (babakötvény)

A jövő héttől lehet megvásárolni az új Babakötvényt a Magyar Államkincstár fiókjaiban.

Az infláció fölött 3 százalékos kamatot fizető értékpapír sokkal praktikusabb lesz a Start-számlák tulajdonosai számára, mint a jelenlegi állampapírok, a kezdeti rekord magas kamatot viszont csak jövő februárig élvezhetik a befektetők – írja a Világgazdaság.

Praktikus újdonságok

A lap cikke szerint az új Babakötvény lényegesen rugalmasabb és egyszerűbb megtakarítást tesz lehetővé a Start-számlákon, mint a többi állampapír. Utóbbiak névértéke ugyanis általában 10 ezer forint volt, kivéve a Prémium Magyar Államkötvényt, amelyet ezer forintos címletekben is lehetett jegyezni. Emiatt azok a szülők, akik csak kisebb összegekkel tudták a Start-számlákat gyarapítani, nehézségekkel szembesülhettek.

Újratöltve

Az is praktikus újdonság az új állampapírban, hogy a kamatokat automatikusan újra befekteti, nem kell a szülőknek erről minden alkalommal külön rendelkezniük.

A kötvény az első kamatperiódusban 8,7 százalékos éves kamatot fizet időarányosan. Ez magasabb minden most megvásárolható állampapírénál, beleértve a Prémium Magyar Államkötvényeket is.

Az első kamatperiódus viszont csak jövő év februárjáig tart, akkortól már nem a 2012-es, hanem a 2013-as átlagos inflációhoz igazodik majd a bónusz, így nagyjából 5 százalékos kamattal számolhatnak majd a befektetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik