Pénzügy
babakötvény (babakötvény, )

Varga kisfiával mutatta be a babakötvényt

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2013. 12. 02. 14:42

A nemzetgazdasági miniszter bevetette a kampánynagyágyút, saját karonülő gyermekét, majd vásárolt is az állampapírból.

Korábban a témában:

Örök igazság, hogy babával és/vagy kutyával bármit el lehet adni. Valószínűleg ez merülhetett fel a Nemzetgazdasági Minisztérium kommunikációs stábjában is, amikor az ősrégi reklámfogáshoz nyúltak. A megújult babakötvény bemutatásánál ugyanis főnökük, Varga Mihály, kisfiával a karján lépett a fotósok kereszttüzébe az újságírók elé.

Fotók: MTI / Kallos Bea

Az eseményen részt vett még Kisgergely Kornél, a tárca pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára, valamint Ébner Orsolya nagycsaládos édesanya. Természetesen ők is kisgyermekeikkel jelentek meg a sajtótájékoztatón az Államkincstár V. kerületi ügyfélszolgálatának értékpapír-forgalmazás járási kirendeltségén hétfőn.

És ha ez nem lett volna még elég: a sajtótájékoztató után a miniszter és az államtitkár az elsők között nyitott startszámlát és vásárolt is az új állampapírokból.

Mit kell tudni az új babakötvényről

Varga az eseményen elmondta, hogy a hétfőtől jegyezhető, megújult babakötvény további segítséget jelent majd a gyermeket nevelő szülőknek.

December 2-tól kaphatók a Magyar Államkincstár kirendeltségeinél az új babakötvények. A befektetés kizárólag a startszámlán vezethető, amelynek nyitását és a babakötvény vásárlását a kormány adómentességgel, extra kamattal és állami támogatással ösztönzi.

A miniszter hangsúlyozta: egyszerűbb lesz az új babakötvény kezelése, így bízni lehet abban, hogy a korábbinál több szülő él majd a lehetőséggel. A babakötvény továbbra is csak az Államkincstárnál vezetett számlákon lesz elérhető, a szülőknek mostantól csak egyszer kell bemenniük a Magyar Államkincstár egyik fiókjába, vagy a járási hivatalba, amikor megnyitják a start-számlát. A babakötvényt az Államkincstár fiókjaiban, és jelenleg 10 járási hivatalban lehet jegyezni.

babakötvény (babakötvény)

Az NGM korábbi közlése alapján erre a start-számlára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást utal. Ha valaki csupán havi 1000 forintot fizet be rendszeresen, akkor a futamidő végén közel 600 ezer forintos megtakarítása lesz a gyereknek, havi 5000 forintos rendszeres befizetés esetén a futamidő végén mintegy 2,5 millió forintra nő a magtakarítás – közölte az NGM.

A startszámlán felhalmozott összeget a fiatal felnőtt kérésére a 18. születésnapja után fizeti ki az államkincstár. A Magyar Államkincstár korábbi közlése szerint az új babakötvény az éves átlagos inflációhoz képest három százalékos kamatprémiumot fizet évente, futamideje 19 év.

A kötvény első kamatfizetési napja 2014. február 1-je lesz. A 3 százalékos kamatprémium a kamat-megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett éves átlagos fogyasztói árindexhez adódik hozzá. A babakötvény első sorozata a 2014. január 31-ig született, a Magyar Államkincstárnál startszámlával rendelkező gyermek javára vásárolható. Az ez idő után született gyermekek számára a saját születési évjáratú kötvény vásárolható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.