Pénzügy

Készpénzfelvét: erre is figyeljen!

atm-penzfelvet(960x640)(2).jpg (atm, pénzfelvét, pénzfelvétel, pin kód, bank, bankautomata,)
atm-penzfelvet(960x640)(2).jpg (atm, pénzfelvét, pénzfelvétel, pin kód, bank, bankautomata,)

Már csak kettőt kell aludni ahhoz, hogy aki regisztrált, díjmenetesen vehessen fel az ATM-ekből, vagy a bankfiókokban készpénzt.

Díjmentes készpénzfelvét

Hogyan számolják a bankok a készpénzfelvételi díjat akkor, ha valaki 150 ezer forintnál többet vesz fel egy hónapban? A Pénzcentrum.hu ezt vizsgálta, és kétféle várható gyakorlatot talált azoknál a bankoknál, amelyeknél egyébként fix, vagyis összegtől függetlenül ugyanannyi a készpénzfelvétel díja.

150 ezer felett ennyibe kerülhet

A nagyobb bankok azt a módszert alkalmazzák, hogy a 150 ezer forint feletti összegre felszámítják a teljes fix díjat, és ahol van, ott a tranzakciós illetéknek megfelelő 6 ezrelékes sávos díjat is.

Máshol azonban a fix díjat is arányosítják, vagyis ha például ezer forint a készpénzfelvétel díja, és mi a 150 ezret mondjuk csak 50 ezerrel léptük túl, akkor csak a díj negyedét, azaz 250 forintot fizettetnek.

Ahol eleve sávos a készpénzfelvét díja, ott pedig egyértelmű, hogy csak a 150 ezer forint feletti összeg után kell fizetni.

Mindebből az derül ki, hogy ha túllépjük a limitet, akkor az első esetben járhatunk a legrosszabbul, feltéve, hogy nem egészen magas összeggel csapoljuk meg az automatát.

Rogán:

150 ezernél több is lehet majd

Persze ebben is változás lehet a közeljövőben, hiszen a Fidesz javaslatára a parlament a jövő héten dönthet arról, hogy kitolják a készpénzfelvétel értékhatárát, és a februártól élő 2 alkalom helyett 4 alkalmas díjmentes lehetőséget garantálhatnak. Rogán Antal frakcióvezető szerint ugyanis trükköznek a bankok.

Ezzel arra utalt, hogy vannak olyan ATM-ek, amelyekből egyszerre egy nap fejenként legfeljebb 50 ezer forintot lehet felvenni (hogy ne túl hamar ürüljenek ki). Ami egyébként nem újdonság. De ellehetetleníti a kormány tervét, a kétszeri 150 ezer forintos díjmentes felvétet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik