Pénzügy

Még drágábban adják majd a pénzünk?

készpénzfelvétel (készpénzfelvétel, atm, )
készpénzfelvétel (készpénzfelvétel, atm, )

A bankok eddigi válaszlépéseiből kiindulva nemigen lehet másra számítani, ha a belengetett terv szerint szélesítik a díjmentes készpénzfelvét lehetőségét.

Még el sem rajtolt az ingyenes készpénzfelvétel (hiszen csak február elsejétől élhet a lehetőséggel, aki első körben, január 20-áig regisztrált), máris módosítanák a szabályokat. Még februárban – közölte a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal.

Mert szerinte átveréssel ér fel, hogy vannak olyan ATM-ek, amelyekből legfeljebb 50 ezer forintot lehet csak felvenni. Vagyis ezeknél az automatáknál a legfeljebb két készpénzfelvétellel nem lehet elérni a plafonnak beállított maximum 150 ezer forintnyi díjmentes készpénzfelvételt. Nem mintha ez eddig nem lett volna így…

Többször, többet

Az új terv az lenne, hogy nemcsak havi kétszer, hanem négyszer járulhatnánk külön költség nélkül a pénzkiadó automatákhoz, vagy a bankba, és 150 ezer forintnál is többet vehetnénk fel. Hogy mennyit, arra még nem utaltak.

Kérdés, vajon hányan lehetnek azok, akiknek a 150 ezer forint feletti díjmentes készpénzfelvét vonzó lehet. Mármint akiknek van ennél több havi jövedelmük, amit felvennének kápéban.

A Pénzcentrum.hu szerint még az is lehet, hogy ha nem kétszerre kellene felvenni az összeget, hanem négyszerre, akkor végül is kevesebbet vennénk fel, mert jobban be tudnánk lőni, mennyire lesz szükségünk. S nem törekednénk arra, hogy a maximális keretet két alakalomra, biztos, ami biztos alapon kimerítsük.

Elképesztő, nem?

Még többe kerülhet a pénzünk

Hogy mit jelenthet ez a bankoknak? Újabb lenyelendő többletköltséget? S hogy hogyan reagálhatnak? Direktben persze továbbra sem mondhatják azt, hogy a pénzügyi rezsicsökkentés ellentételezésére emelnek a díjaikon. Hiszen akkor vaskos MNB-bírságot kockáztatnának.

De megvonhatják például az eddig feltételesen adott kedvezményeiket, mint ahogy tette ezt a legnagyobb magyar bank is. Aztán mindjárt drágább lesz.

És persze nemcsak közvetlenül okozhat pluszköltséget ez az újabb lépés, a banki szolgáltatások drágulásán keresztül. Hanem közvetett módon is, hiszen a készpénzezés jóval drágább, mint a kártyás fizetés, vagy az online banki ügyintézés. És azt is mi fizetjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik